OŠ Borovo: Šestero nastavnika bez COVID potvrda ostalo van škole, nisu mogli na nastavu

Spread the love

Danas, prvog dana obaveznih COVID potvrda u javnim i državnim službama, grupa od šestero nastavnika Osnovne škole Borovo došla je u drugu smenu, ali nisu mogli ući u školsku zgradu.
 
Niko od njih nema EU digitalnu COVID potvrdu niti drugi validan dokaz o vakcinisanju, preboljenju bolesti ili negativnom testu na COVID-19. Među njima je i doktorka nauka Snežana Šević, učiteljica razredne nastave, koja je za razliku od ostalih kolega imala potvrdu lekara o preboljenju bolesti. S obzirom da je bolest prebolela pre nešto više od godinu dana potvrda nije validna, pa nije mogla ući u školu. U izjavi za Radio Borovo rekla je da se oseća kao građanin ne drugog, već petog reda. 
 
– Ovom odlukom prekršeno je moje ustavno pravo na slobodan odlazak na radno mesto. Ne znam šta će biti dalje, ali znam da bi svi trebali biti ravnopravni. Ako ja moram da vadim test, onda i taj vakcinisani treba da uradi test na COVID-19 jer se i vakcinisani razboljevaju. Sloboda čoveka na izbor je osnova svega – ističe Snežana Šević.
 
Ovu učiteljicu, kako kaže, boli i nerazumevanje ostalih kolega koji su vakcinisani.
 
– Nemamo podršku vakcinisanih kolega. Niko ne izlazi iz škole da nam uputi barem jednu reč podrške. Da sam na njihovom mestu ja bih izašla iz škole pa barem skuvala kafu mojim kolegama – kaže Ševićeva.
 
Među nastavnicima koji danas nisu mogli ući u školu bio je i Milan Kolundžija, učitelj razredne nastave.
 
– Nas se uslovljava na vakcinisanje, odnosno na testiranje za koje se koristi invanzivna metoda uzimanja brisa iz nosa. Mislim da to nije u redu. Nisam protivnik vakcinisanja, ali sam za slobodu izbora, da svako sam odluči da li se želi vakcinisati ili ne i da se niko ne uslovljava sa radnim mestom jer to ugrožava našu egzistenciju. Mi ćemo sutra opet doći i pokušati ući u školu i na svoje radno mesto – poručio je Kolundžija.

Direktor škole Tihomir Jakovljević ističe da je ovo i za njega mučna situacija, ali da je dužan da provodi odluku Nacionalnog štaba civilne zaštite.
 
– Ljudi su se javili, došli na svoj posao, a ja kao odgovorna osoba i direktor škole, na osnovu odluke i uputstava koje smo dobili od Nacionalnog štaba civilne zaštite i na osnovu onoga što nam je sugerisalo Ministarstvo obrazovanja, nisam u mogućnosti da ih pustim u školu, na njihov redovan posao. Niti jedan od ovih zaposlenika nije predočio negativan test ili EU COVID potvrdu niti drugi odgovarajući dokaz kojim bi dokazao da je vakcinisan, preboleo bolest ili  negativan na koronavirus. Mi smo prema uputstvima Ministarstva sačinili službenu zabelešku. Dok se odluka Nacionalnog štaba civilne zaštite ne povuče, ja ne mogu drugačije postupati – rekao nam je Jakovljević.
 
Nastavnike koji ne mogu u školu u nastavi će zameniti njihove kolege, dodaje Jakovljević.
 
– Da li će biti sankcija za ove kolege to ne znam. Situacija je mučna jer je na direktore škola prebačen sav teret ove odluke. Svako ima pravo na svoj izbor. Kako će ovo završiti, iskreno rečeno, ne znam. Mi moramo raditi po zakonu, onako kako nam to nalaže Štab civilne zaštite RH – zaključio je Jakovljević.
 
D.Z.