MGM Dunav i Centar za mir Osijek održali radionice o nenasilnoj komunikaciji

Spread the love

Mirovna grupa mladih Dunav i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka u okviru projekta “Za jedno – zajedno” juče su u Društvenom centru u Borovu naselju održali radionicu na temu nenasilne komunikacije, nenasilnog sukoba i delovanja u školi i zajednici.


Radionica nazvana “Ptica duše” je jedna vrsta vežbe iz područja obrazovanja kako dece i odraslih tako i učenika i nastavnika za osnaživanje nenesilnog rešavanja sukoba. Katarina Kruhonja iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava kaže da je važno da se sukobu priđe kao prilici, a ne samo kao pretnji.


Da bi se prema sukobu mogli odnositi kao prema prilici, važno je moći razmeti suštinu sukoba, a to su obično potrebe koje trebamo realizovati, kako bismo bili zadovoljni. Najčešći sukobi su oko načina na koji ćemo realizovati svoje potrebe, a da bi mogli videti da postoje i druga rešenja važno je razumeti svoje osećaje i povezati ih sa potrebama.
Kako kaže Katarina Kruhonja, kada prepoznamo koja nam je potreba važna onda možemo da tražimo i druge načine na koje ćemo tu potrebu zadovoljiti.

– Sukob je uvek nama neka pretnja, rizik da će nešto krenuti loše ali sukobu se može prići i kao prilici za promenu i da se pokaže ono što je bilo ispod tepiha. Da se unapredi odnos koji je ugrožen zbog nekog sukoba i da se, u nekim slučajevima izgradi samopouzdanje – kaže Kruhonja iz iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

– Ta ptica duše zapravo govori o ladicama koju naša ptica duše ima. U svakoj ladici su različiti osećaji i različite potrebe tako da uz kreativne metode, učensike ove radionice potičemo da promisle o svojoj ptici duše kao i o ladicama koje njihova ptica duše ima, šta se nalazi u njima, koje su to ladice koje su stalno otvorene ili koje su ladice zatvorene, nikad ih ne otvaramo, a znamo da nešto ima unutra. Suština je spojiti se sa svojim osećajima i potrebama da bi mogli biti kreativniji u rešavanju sukoba, pojašnjava Kruhonja.


Radionicu je sa učenicima provela medijatorka Sonja Kersten iz Medijacijskog centra MSvijet iz Osijeka koja kaže da su se učenici na radionici bavili osećajima i potrebama.

– Učenici su malo pogledali u sebe da vide šta često osećaju, koje osećaje imaju, za koje osećaje bi možda hteli da češće osećaju, šta im ti osećaji govore, pogotovo kad su u pitanju neugodni osećaji. Ukoliko osećate, na primer razočarenje to je znak da neka Vaša potreba nije ispunjena, a ako promislite koja je to potreba onda ćete saznati i kako tu potrebu zadovoljiti. Ono što je nama važno je da deca shvate da svi mi imamo iste potrebe ali da se razlikujemo po tome na koji način zadovoljavamo naše potrebe. Razlikujemo se po strategijama koje biramo, a te strategije mogu bili nasilne ili nenasilne – zaključuje medijatorka Sonja Kersten.
Na radionici “Ptica duše” bila je i 18-godišnja Tijana Petrović koja kaže da je u njenoj duši prvenstveno najvažnija porodica. Kaže da u njenoj ptici duše zatim vlada ljubav i sreća, a ima tu i tuge, razočarenja kao i iskrenosti i samopouzdanja.


Sledeća radionica u sklopu projekta “Za jedno – zajedno” pod nazivom “Plešem drugačije” biće održana u sredu 17. novembra, u prostorijama društvenog centra u sklopu Sportskih objekata Vukovar, na Trgu Dražena Petrovića 2 takođe s početkom u 15 časova.

S. Mijatović

Foto: MGM Dunav Vukovar