U Gradskoj biblioteci Vukovar održano predavanje pod nazivom „Dijabetes mellitus”

Juče je u svetu i Hrvatskoj obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa ili šećerne bolesti. Reč je o bolesti u kojoj je nivo glukoze, odnosno šećera u krvi povišen. Tim povodom u Gradskoj biblioteci Vukovar, u petak uveče, magistar medicinskih nauka Darko Mijatović održao je predavanje pod nazivom „Dijabetes mellitus“.

Šećernu bolest delimo u dve osnovne kategorije. To su tip 1 koji se deli na tip 1A takozvani autoimuni i tip 1B takozvani idiopatski. Nekadašnji naziv za šećernu bolest tipa 2 je vezan za stariju populaciju pa je poznat i kao starački šećer.

Magistar Darko Mijatović objasnio je koji su klasiči simpotomi kod otkrivanja dijabetesa tipa 1 ili tipa 2.

– Kod tipa 1 pojačano mokrenje, pojačana žeđ, pojačana glad, zatim mogu nastati promene na koži kao što su ekcemi te bolne i gnojne bubuljice. Što se tiče tipa 2 nema nekih jasnih karakterističnih simptoma. Zapravo bolest se kod takve populacije, tačnije kod ljudi koji su oboleli od šećerne bolesti tipa 2 u većini slučajeva, sasvim slučajno otkriva, prilikom laboratorijske dijagnostike nekih drugih bolesti – objašnjava magistar Mijatović koji ističe da, nažalost, adekvatne terapije za ovu bolest nema, zato što je hronična, neizlečiva i najčešće metabolička bolest. Ono što se može, je da se adekvatnom terapijom pacijentima osigura kvalitetniji način života ili eventualno produži njihov životni vek, zaključuje Mijatović.

Povodom Svetskog dana šećerne bolesti, magistar Mijatović poručio je svima nabavku glukometra, aparata pomoću kojeg uvek može da se kontroliše nivo šećera u krvi. Savetuje da se šećer meri jednom nedeljno. Preporučuje da se vodi računa o načinu prehrane i vrsti namirnica koje unosimo u organizam, da se što više treba baviti sportskim aktivnostima, a sedelačkoj populaciji poručio je da više remena provode na svežem vazduhu.

Budući da u Hrvatskoj tek 60% obolelih ima postavljenu dijagnozu, procenjuje se da je ukupan broj obolelih od dijabetesa blizu pola miliona.