Akcija Lions kluba Vukovar povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se obeležava 14. novembra, Lions klub Vukovar u subotu je u pešačkoj zoni u centru grada organizovao preventivno-edukativnu i humanitarnu akciju, koja je održana u vremenu od 9 i 30 do 12 časova. Građanima su delili informativne letke o ovoj bolesti, a zainteresovani su mogli besplatno izmeriti nivo šećera u krvi.

– Ovo je preventivno-edukativna i humanitarna akcija Lions kluba Vukovar s ciljem prevencije i ranog otkrivanja dijabetesa, koji je danas jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Veliki deo populacije boluje od šećerne bolesti, a da to i ne zna. Zato je važna prevencija i otkivanje bolesti u početnom stadijumu – rekao je u izjavi za naš sekretar vukovarskog Lions kluba Željko Đekić.

Prema rečima ginekologinje Mirjane Semenić – Rutko, direktorice za članstvo Lions kluba Vukovar, oko 10 % starijih od 50 godina već ima dijabetes, a oko 5 % trudnica gestacijski dijabetes, što je najverovatnije posledica prekomerne telesne težine i premalo kretanja.

– Dijabetes je bolest koja ne boli. Kada počne da boli onda je obično kasno jer to znači da su se razvile kompikacije na bubrezima, srcu i mozgu. Vrlo često se razvije gangrena na nogama, a posledice su takve da više nema povratka. Važno je otkriti bolest na početku, paziti na prehranu, 5 kilometara dnevno prepešačiti brzim hodom i umereno jesti – rekla je dr. Semenić – Rutko.

Akciji besplatnog merenja nivoa šećera u krvi odazvala se i Ljerka iz Vukovara. Za akciju je čula preko radija.

– To je jako dobro, pogotovo u ovo vreme korone. Ljudi se boje ići u bolnicu i na preglede tako da ovo dobro dođe – kaže Ljerka, koja nije propustila priliku da kao starija osoba prekontroliše nivo šećera u krvi.

U Hrvatskoj je u 2020. bilo 310.212 osoba sa šećernom bolesti, a broj obolelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% obolelih ima postavljenu dijagnozu tako da se procenjuje da je ukupan broj obolelih blizu pola miliona.

Lions klub Vukovar je humanitarna organizacija, tako da će sav prihod od subotnje akcije ići u humanitarne svrhe, za pomoć potrebitima u Vukovaru i okolini.

D.Z.