12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Mirovna grupa mladih Dunav: Radionice o nenasilnoj komunikaciji

3 min read

Mirovna grupa mladih Dunav i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, u okviru projekta „Za Jedno – Zajedno“, pripremili su dve radionice na kojima će učesnici osvestiti nenasilnu komunikaciju, nenasilno rešavanje sukoba i delovanje u školi i zajednici.


– Ciljna grupa ovih radionica su mladi od 15 do 22 godine. Radionice se zovu “Ptica duše” i “Plešem drugačije” i vezane su za nenasilnu komunikaciju među mladima – kaže voditeljka projekta, Martina Uglik iz Mirovne grupe mladih Dunav. Radionica “Ptica duše” čija su ciljna grupa učenici i nastavnici srednjih škola zakazana je za ponedeljak 15. novembar.


– Na ovoj radionici učesnici će, uz laganu muziku, od kolaža napraviti svoju pticu duše i ladice koje su u njoj. Zatim će svaki učenik pojedinačno da predstavi svoju pticu duše, da opiše ladice. Razgovaraće se o tome koliko često ptica otvara ladice i kako se osećaju. Tu se radi o radionicama nenasilne komunikacije kojima je cilj promovisati izražavanje sopstvenih osećanja kako bi se neki problemi u komunikaciji lakše rešili. Zatim će biti predstavljena izložba tih radova i razgovarati o osećajima. Radi se o maštovitom, individualnom radu koji će produbiti razumevanje nenasilne komunikacije kao i odnos nastavnika i učenika – kaže Matea Cimeša, koordinatorka za kulturu, društvene aktivnosti i volonterstvo Mirovne grupe mladih Dunav.

Budući da Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, koji provodi radionice, sarađuje sa Ekonomskom školom iz Vukovara, na radionicama će učestvovati  učenici ove škole, međutim radionice su otvorene za sve mlade osobe koje žele da učestvuju.


– Na drugoj radionici koja se zove “Plešem drugačije i koja će biti održana u sredu 17. novembra učenici i nastavnici će stati u krug u kojem će hodati u ritmu muzike, a na znak jedna osoba će izleteti iz kruga i pokušati da omete grupu. Učesnici će zatim razgovarati o tome kako su se osećali, šta su primetili u grupi kada je nastupilo ometanje i koje paralele mogu da podvuku sa svojim životnim iskustvom. Ove radionice namenjene su da osveste nenasilnu komunikaciju i rešavanje sukoba i delovanja u školi i zajednici, zato što mnoge situacije zahtevaju od učenika da budu drugačiji tako da će ovim radionicama, na neki način, osvestiti da je i to u redu – pojašnjava Cimeša.

Obe radionice biće održane u prostoru novootvorenog društvenog centra u sklopu Sportskih objekata Vukovar, na Tgru Dražena Petrovića 2 u Borovu naselju s početkom u 15 časova. 

S.Mijatović

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link