Dalj: Proslavljen sveti velikomučenik Dimitrije, završetak obnove hrama krajem iduće godine

Spread the love

U Dalju je juče proslavljena hramovna slava sveti velikomučenik Dimitrije. U katedralnom hramu, svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo gospodin Heruvim, episkop osečkopoljski i baranjski uz sasluženje daljskih paroha i đakona te paroha i namesnika borovskog Čede Lukića.

– Poruka današnjeg dana i današnjeg praznika je da svi sledimo život u Hristu i da nam to bude jedini putokaz u našem životu u ovom svetu u kojemu živimo koji je pun iskušenja, a ako smo u tom duhu onda možemo prebroditi sva ta iskušenja i osetiti tajnu života večnoga – poručio je vernom narodu vladika Heruvim. U prisustvu vernika prerezan je i slavski kolač, a čestitke i lepe želje svojim sumeštanima povodom seoske slave uputio je i ovogodišnji kum Miloš Kojčić.

Katedralni hram posvećen svetom velikomučeniku Dimitriju u Dalju poslednjih nekoliko godina se intenzivno obnavlja. Crkva je izgrađena 1799. godine, a delimično je srušena 1941. godine kada je oštećen krov. Tadašnja obnova je završena 1989. godine, a 2006. javila se ponovna potreba za obnovom koja još uvek traje.

– Bogu hvala uspeli smo ove godine da završimo veliki deo radova. To je bilo isključivo vezano za unutrašnje uređenje samoga hrama i tu smo pri samom kraju. Ostaje nam najveći deo radova na formiranju samog ikonostasa jer je, nažalost, 1945. godine kada je crkva bila spaljena dobar deo izgoreo. Originalnih predložaka kako je on izgledao nemamo tako da smo u istraživačkim radovima po pitanju ikonostasa zbog čega ćemo najveći i najduži period morati da se fokusiramo na samo uređenje i formiranje ikonostasa i zona koje su utvrđene po nekom pravilu kako to propisuje crkva – rekao je vladika Heruvim u izjavi za Radio Borovo.

Obnova se finansira sredstvima Vlada Republike Srbije i Republike Hrvatske te sredstvima Ministarstva kulture iz redovnih finansiranja za obnovu verskih objekata i kulturnog blaga Republike Hrvatske. U narednom periodu uslediće postavljanje ikonostasa, uređenje porte oko crkve te izgradnja dodatnih objekata koji bi doprineli lakšem funkcionisanju parohije i crkve. Završetak radova planiran je za kraj sledeće godine, a novom izgledu i obnovi hrama raduju se i vernici koji ističu da će Dalj konačno imati obnovljenu crkvu kakva i priliči sedištu osečkopoljske i baranjske eparhije.

R.B.