Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova proslavila pet godina rada

Spread the love

Celovečernjim koncertom u velikoj sali Kulturnog centra Borovo pod nazivom “Nek’ se pesma zapeva” Muška pevačka grupa “Naši koreni”, koja poslednje četiri godine deluje u sastavu Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo, obeležila je sinoć petu godišnjicu rada. Inicijativa za osnivanje ove pevačke grupe potekla je još 2014. godine od Branka Zeca iz Borova, ali se za početak rada zvanično uzima 2016. godina, kada počinje i ozbiljniji rad, saznajemo od voditelja “Naših korena” Slavoljuba Lazića.

– Naš cilj je bio i ostao da se ove naše stare pesme i običaji sačuvaju i obnove u čemu smo, mislim, svojim dosadašnjim radom i uspeli. U proteklih pet godina redovno smo održavali probe i nastupali, kako na našem području tako i u BIH-a i Srbiji. Imamo osam aktivnih članova. Želja nam je da proširimo repertoar i da u rad grupe uključimo mlađe članove, koje ovim putem pozivamo – rekao nam je Slavoljub Lazić.

Uz voditelja grupe Slavoljuba Lazića, članovi “Naših korena” su i Veselko Arsić, Dušan Zlatar, Dragan Vojnović, Jovan Ilić, Svetozar Prpoš, Aco Balaban i Dušan Stanojević.

Rođendanski koncert “Naših korena” uveličali su i gosti iz Borova i Vukovara, a program je bio u znaku “a cappella” pevanja, bez muzičke pratnje. Borovskoj publici predstavili su se Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”, vokalne solistikinje Jovana Serdar i Katarina Lukić i Tamburaški sastav “Dunavske zore” iz Borova.

Predsednica Prosvjetinog pododbora u Borovu Radmila Latas zahvalila se svim izvođačima, koji su doprineli da ovo muzičko veče bude posebno.

– Mislim da je bilo zanimljivo i raznovrsno, da je publika imala priliku da čuje nešto što do sada nije imala priliku, a to je “a cappella” pevanje, budući da “Naši koreni” neguju takvu vrstu pevanja, a ovo je njihov mali jubilej. Želim da se zahvalim gostima iz Vukovara, VSPD “Javor” koje je uveličalo ovo veče, našim dragim Borovčankama Jovani Serdar i Katarini Lukić i TS “Dunavske zore” koji su, iako su tamburaški sastav, pripremili jednu pesmu bez muzičke pratnje. Jedno lepo druženje, a zadovoljili smo i epidemiološke mere. Nadamo se da ćemo ponovo imati priliku nešto slično organizovati, ako nam to dozvoli epidemiološka situacija – kaže Radmila Latas.

Program je završio podelom zahvalnica. Pored učesnika u programu zahvalnice su uručene ustanovama, institucijama i pojednicima koji su u proteklih pet godina podržavali rad Muške pevačke grupe “Naši koreni”: Opštini Borovo, Vukovarsko-sremskoj županiji, Zajedničkom veću opština, Veću srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, OŠ Borovo i direktoru škole Tihomiru Jakovljeviću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Borovo i predsedniku društva Miroljubu Mladenoviću, Branku Zecu, Mijodragu Zecu, Danku Nikoliću i Zoranu Kojiću.

D.Z.