Ministarstvo poljoprivrede apeluje na posednike peradi da pojačaju biosigurnosne mere

Spread the love

Iz Ministarstva poljoprivrede, zbog sve učestalijih izbijanja visoko patogene influence ptica kod divljih ptica i domaće peradi zabeleženih tokom proteklih nekoliko sedmica, obaveštavaju o povećanoj opasnosti od pojave visoko patogene influence ptica kod peradi, ptica u zatočeništvu i divljih ptica.


I kod peradi i kod divljih ptica tokom ove godine visoko patogenu influencu ptica potvrdile su neke evropske zemlje. U Hrvatskoj je potvrđena patogena influenca kod divljih ptica.
Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na posednike peradi da, koliko god je moguće pojačaju biosigurnosne mere, da zaštite svoju proizvodnju i spreče ekonomske i druge posledice za građanstvo.

 
Takođe apeluju na dobru saradnju s veterinarima i podsećaju na obavezno prijavljivanje svih promena zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu, što osim kliničkih znakova karakterističnih za visoku patogenu influencu ptica uključuje i sve promene uobičajenih parametara proizvodnje kao što su: povećana smrtnost, smanjen unos hrane i vode i/ili smanjena nesivost.

Foto:Ministarstvo poljoprivrede