U Hrvatskoj 6932 nova slučaja zaraze koronavirusom, od sutra nove epidemiološke mere

Spread the love

Broj zaraženih i obolelih od koronavirusa u Hrvatskoj i dalje raste. Danas su zabeležena 6932 nova slučaja zaraze, 1711 osoba je na bolničkom lečenju, a 231 pacijent na respiratoru. Još 36 osoba je preminulo, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite koji je doneo niz novih odluka s ciljem sprečavanja širenja zaraze. Već sutra na snagu stupa odluka kojom se ograničavaju okupljanja, rekao je na konferenciji za medije šef Štaba civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

-Zabranjuju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem učestvuju samo osobe s EU digitalnom kovid potvrdom. Pooštravaju se dodatno mere za održavanje svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima gde će za učesnike osim EU digitalnih kovid potvrda biti obavezno korištenje medicinske maske i održavanje propisanog fizičkog razmaka. Dosad to nije bilo obavezujuće za okupljanje uz EU digitalnu kovid potvrdu – rekao je Božinović.

I dalje je na snazi mera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne covid-potvrde, dodao je Božinović. Naglasio je da sva javna događanja i okupljanja mogu trajati do ponoći, a zuzetak su projekcije u bioskopima, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Svi učesnici moraju imati covid-potvrde. Najavljeno je da će se Covid potvrde od 15.novembra uvesti i za državne i javne službe.

– U toku su pripreme i idućih dana doneće se nove odluke u kojima će se uvesti obaveza posedovanja kovid-potvrda kao uslov obavljanja delatnosti, rekao je Božinović, dodavši da će se mera uvesti za sve državne službenike i nameštenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Odluka stupa na snagu od 15.novembra, a potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije – najavio je Božinović i dodao da bi se ovisno o epidemiološkoj situaciji kovid potvrde mogle uvesti i za odlazak u teretane, rekreativne i fitnes centre , bazene, restorane i kafiće. Ukoliko se epidemiološka situacija ne poboljša, od 4.januara se uvode kovid potvrde samo za vakcinisane i one koji su preboleli kovid 19, a ne na osnovu testiranja. Taj razmak je ostavljen jer pratimo situaciju, a i dovoljan je da se ljudi stignu vakcinisati, rekao je Božinović.