U Drenovcima dodeljene nagrade za najbolje pekmeze, džemove i voćne namaze

Spread the love

Vukovarsko-sremska županija, u saradnji s Poljoprivredno preduzetničkim inkubatorom Drenovci i Opštinom Drenovci, organizovala je ocenjivanje pekmeza, džemova i voćnih namaza.

Ocenjivanje je održano u prostorijama Poljoprivredno preduzetničkog inkubatora u Drenovcima, a provela ga je stručna komisija sastavljena od tri ocenjivača, prof.dr.sc. Nele Nedić Tiban,  višeg tehničara Tere Mandić te izv.prof.dr.sc. Anite Pichler s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Na ocenjivanje su se mogli prijaviti svi proizvođači džemova, pekmeza i voćnih namaza s područja Vukovarsko-sremske županije. Organizatoru je dostavljeno ukupno 40 uzoraka od 15 proizvođača.

Ocenjivanje je provedeno za svaki uzorak pojedinačno, a ocenjivala se boja, miris, ukus i konzistencija. Na osnovu postignutog broja bodova, ocenjivačka komisija je odredila po tri najbolja proizvoda u tri kategorije. Proglašenje najbolje ocenjenih proizvođača, dodela priznanja i novčanih nagrada, organizovani su u četvrtak u prostorijama Narodne knjižnice u Drenovcima.

U kategoriji pekmeza najboljim je ocenjen domaći pekmez od šljiva po recepturi proizvođača OPG Stojić iz Bošnjaka, drugo mesto osvojio je OPG Marice Ilić iz Vrbanje, a treće mesto OPG Anđelić iz Tovarnika.

U kategoriji džemova prvo mesto je osvojio džem od nektarine OPG Zdenke Ćosić iz Vrbanje, drugo  mesto džem od drena OPG Dragan Mandić iz Drenovaca a treće mesto osvojio je domaći džem od šljiva takođe OPG Zdenke Ćosić iz Vrbanje.

U kategoriji voćnih namaza najbolju ocenu dobio je voćni namaz od dunja OPG Ljubinka Rađenović iz Drenovaca, drugo mesto OPG Anđelić iz Tovarnika za voćni namaz od eko šljiva, a treće mesto OPG Stojić iz Bošnjaka za voćni namaz od šljiva bez šećera.

Svečanoj dodeli nagrada prisustvovali su prof.dr.sc. Nela Nedić Tiban s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, direktor Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci Matej Brnić i predstavnica Vukovarsko-sremske županije Katarina Draškić.

Izvor i foto: VSŽ