SKC Vukovar: Predstavljen zbornik radova o Prvom svetskom ratu

Spread the love

U Vukovaru je sinoć održana promocija Zbornika radova “Prvi svetski rat na južnoslovenskom prostoru i stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca” u izdanju Srpskog kulturnog centra Vukovar.
 
Zbornik sadrži devet radova sa istoimenog naučnog skupa održanog u novembru 2018.godine koji prate Prvi svetski rat od samog početka do završetka i borbe za diplomatskim stolom za stvaranje zajedničke države Južnih Slavena, kaže urednik izdanja Veljko Maksić.
 
– Ovaj Zbornik donosi nova saznanja i nove teme, od kojih neke nisu nove, ali su dodatno proširene, tako da je naučna i kulturna sfera istoriografije, ne samo po pitanju srpske, nego i hrvatske, prilično upotpunjena. Naravno da to nije konačno slovo već poticaj da se nastavi s istraživanjem ove teme koja je još uvek i u velikoj meri neistražena – ističe Maksić.
 
Promociji je prisustvovao istoričar Milan Gulić iz Beograda, jedan od autora radova objavljenih u Zborniku.
 
– I naučni skup i Zbornik predstavljaju jedan hvale vredan poduhvat Srpskog kulturnog centra Vukovar i uopšte ljudi s ovog područja. Pokazali su da je to tema o kojoj treba da se priča i za koju još uvek ima šta da se kaže i itekako šta da se istraži. Možda bi Prvi svetski rat bio istraženiji da posle njega nije nedugo došao Drugi svetski rat, o kojem se u javnosti i nauci više govorilo i pisalo. Zbornik je svakako dao jedno novo svetlo o pojedinim, manjim pitanjima, kako onim od lokalnog značaja za područje Srema, Baranje i istočnih delova Slavonije, tako i o nekim širim pitanjima kao što su odnosi velikih sila prema ovom prostoru ili poreklo nekih događaja iz tog vremena, neko šire istorijsko poreklo – priča dr Gulić.
 
Srpski kulturni centar Vukovar je za proteklih nekoliko meseci izdao tri naslova, a do kraja godine biće štampana još dva: drugi broj almanaha “Dobra voda” i nastavak edicije o spomenicima iz NOB-a, ovoga puta na području vinkovačkog kraja, podsetio je direktor Srđan Sekulić.
 
– Pet naslova u nekih godinu dana je zaista jedan veliki izdavački poduhvat, iako izbegavam tu reč, ali ni mnoge veće, starije i značajnije institucije i ustanove od našeg Srpskog kulturnog centra ne mogu da se pohvale tolikim brojem naslova. Nadam se da ćemo u tom izdavačkom smislu uspeti istrajati i u narednom periodu, takođe i u organizaciji naučnih skupova, ako to dozvoli epidemiološka situacija – rekao je na predstavljanju Zbornika “Prvi svetski rat na južnoslovenskom prostoru i stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca” direktor SKC Vukovar Srđan Sekulić.
 

D.B.