Počela izgradnja parohijske sale u Dalju

Spread the love

U Dalju je počela izgradnja crkvene sale koja će biti namenjena prvenstveno potrebama daljske crkvene opštine, ali i potrebama meštana. Juče su izliveni temelji nove građevine u neposrednoj blizini Parohijskog doma.

– Ideja o samoj izgradnji parohijske sale došla je u razgovoru sa sveštenstvom koje je trenutno u Dalju. Videli smo da je, nekako, primarni cilj same parohije i verskog života u Dalju da se izgradi jedna sala kako bi se taj duhovni i verski život oživeo i kako bi se podigao na jednu višu stepenicu – rekao nam je đakon Predrag Jelić.

Radove obavlja firma Produkt-gradnja iz Vukovara, a završetak je planiran za proleće ili leto sledeće godine. Finansiranje izgradnje osigurano je iz sredstava same Crkvene opštine kao i opštine Erdut, a velikim delom pomažu i donacije parohijana kako u finansijskom smislu tako i u vidu materijala za izgradnju.

– Veličina sale će biti 14 sa 6 metara, a sam sadržaj objekta jeste sala sa kuhinjom i pratećim sanitarnim čvorovima. Planirano je da u potkrovlju bude i kancelarija za potrebe crkvene opštine. Iskreno se nadamo da će ovo za Dalj biti jedan veliki plus što se tiče samog parohijskog života te da će ova sala pomoći i ljudima i sveštenicima da imaju još bolji suživot – pojasnio je đakon Predrag.

Uskoro će završiti i obnova parohijskog doma čije radove obavlja obrt Ušćebrka iz Bijelog Brda.

– Što se tiče samog parohijskog doma javila se velika potreba da se izvrši obnova. Duži niz godina se nije baš ulagalo u samo održavanje parohijskog doma te smo ove godine došli na ideju da bi postavljanjem same izolacije i obnovom fasade parohijski dom izgledao kako mu i priliči. Finansiranje same obnove parohijskog doma je iz sredstava opštine Erdut i sredstava crkvene opštine – rekao je đakon Predrag Jelić.

S.V.

Foto: Facebook Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija – Dalj