12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Jeremić i Millard o pravima nacionalnih manjina i porastu govora mržnje u Vukovaru

2 min read

Zamenik župana Vukovarsko – sremske županije Srđan Jeremić sastao se u utorak sa predstavnicima Ambasade SAD-a u Zagrebu na čelu sa Cameronom Scott Millardom, drugim sekretarom i konzulom.

Tema razgovora bila je aktuelna situacija i stanje na području županije po pitanju poštivanja prava pripadnika nacionalnih manjina, pre svega Srba. Jeremić je ukazao na pozitivne pomake koje je Vukovarsko -sremska županija učinila u proteklih nekoliko meseci u implementaciji manjinskih zakona iz domena obrazovanja kroz usvajanje Statuta škola koje pohađaju pripadnici srpske zajednice te prilikom imenovanja članova školskih odbora. Takođe, upoznao je predstavnike američke Ambasade sa korektnim odnosom županije prema pripadnicima svih nacionalnih manjina kao i aktivnostima koje se preduzimaju da se njihov položaj unapredi.

Odgovarajući na pitanje o stanju u gradu Vukovaru, Jeremić je izrazio žaljenje što mora konstatovati da se u proteklih nekoliko godina beleži porast govora mržnje i međunacionalnih sukoba te je položaj Srba u gradu Vukovaru ocenio izuzetno teškim i nepovoljnim. Na kraju se razgovaralo o mogućnostima finansiranja određenih projekata srpske zajednice na području Vukovarsko – sremske županije od strane američke Ambasade za koje je Jeremić izrazio veliku zainteresovanost te je dogovorena razmena informacija kada javni pozivi budu otvoreni.

R.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link