18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Isplata avansa poljoprivrednicima počinje 15. novembra

2 min read

Isplata avansa u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2021. počinje u ponedeljak, 15. novembra, za šta je obezbeđeno 1,7 milijardi kuna, odnosno 200 miliona kuna više nego prošle godine.

Kao i prethodne četiri godine, potporu će primiti više od sto hiljada poljoprivrednih gazdinstava koja su podnela Jedinstveni zahtev za potporu u ovoj godini i ostvarila uslove prihvatljivosti nakon provedenih kontrola Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, odnosno za osnovno plaćanje 820 miliona kuna, zeleno plaćanje 570 miliona kuna i preraspodeljeno plaćanje 190 miliona kuna. Za mlade poljoprivrednike osigurano je 35 miliona kuna, a za proizvodno vezanu potporu za tov junadi 50 miliona kuna. Takođe, biće isplaćena i potpora za mlečne krave u iznosu od 35 miliona kuna, kao jedna od mera za izuzetno osetljive sektore u poljoprivredi.

Novac za ovu isplatu većim delom se refundira iz Evropskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a delom iz državnog budžeta. Predviđena je isplata do 70 % (maksimalno dozvoljenih za avans) dela EU sredstava namenjenih za proizvodnu 2021. godinu, izvestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.