Opština Borovo: Isplata božićnica borovskim penzionerima sredinom decembra

Ove godine božićnice će dobiti i borovski penzioneri. Za isplatu božićnica rebalansom ovogodišnjeg opštinskog budžeta obezbeđen je iznos od pola miliona kuna. Božićnicu će dobiti svi penzioneri s prebivalištem na području opštine Borovo, prema visini penzije, potvrdio je u izjavi za Radio Borovo nakon sinoćnje sednice Opštinskog veća opštine Borovo načelnik Zoran Baćanović.

– Naš plan je da božićnice budu isplaćene preko Finansijske agencije (Fine) uz podršku i saradnju sa Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje koji će nam dostaviti potpune i tačne podatke o broju penzionera u Borovu, za koji se pretpostavlja da je negde oko 1100 ili 1200 i visinama penzije kako bi mogli odrediti pojedine razrede. Ono što je sigurno jeste da isplata ide i da će ona biti negde polovinom decembra. Svaki penzioner s područja opštine Borovo će od trenutka kada “pustimo” to obaveštenje moći otići u Finu i uz predočenje lične karte ili odreska penzije podići iznos božićnice koji mu pripada prema razredu, odnosno visini penzije – kaže načelnik Baćanović i dodaje da će odluku o visini božićnice po razredima doneti Opštinsko veće na idućoj sednici.

– Na osnovu podataka koje budemo dobili i prema finansijskom okviru na sledećoj sednici u novembru biće doneta odluka o razredima isplate božićnica našim penzionerima – pojašnjava Baćanović. 

Opštinsko veće opštine Borovo sinoć je usvojilo rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta koji je na prihodovnoj strani umanjen za iznos od 790 hiljada kuna, tako da novi plan iznosi 23 miliona i 312 hiljada kuna.

– Već sada je jasno da Opština Borovo neće doći do željenog prihodovnog iznosa, koji je postavljen prilikom prethodnog rebalansa pa smo se radi uravnoteženja budžeta odlučili na smanjenje prihodovne strane, nakon preslagivanja na rashodovnoj strani onih pozicija koje zahtevaju povećanje pojedinih stavki u odnosu na one gde je došlo do samanjenja, tako da je planiran iznos budžeta smanjen za nepunih 800 hiljada kuna. Očekujemo da će punjenje budžeta Opštine Borovo do kraja tekuće godine dostići iznos od 17-18 miliona kuna, uz mogućnost da on dostigne i iznos od 20 miliona kuna, ako se realizuje postupak s Fondom za zaštitu okoliša za nabavku novog komunalnog vozila, a to je investicija teška milion i po kuna – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Baćanović.

D.Z.