Vukovarska bolnica proslavila 164. rođendan

Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar u sredu je proslavila 164. rođendan, a svečanosti je prisustvovao i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je komentarišući aktuelnu epidemiološku situaciju građane pozvao da se pridržavaju epidemioloških mera i vakcinišu.

– Sa dodatnom dozom u Hrvatskoj je u ovom trenutku vakcinisano preko 10 hiljada osoba. Zaključno sa 26.10.2021. utrošeno je 9.640 doza vakcina. To je aktuelna situacija sa koronavirusom koji se i dalje širi, a raste i broj novozaraženih. U ovom četvrtom valu broj hospitalizovanih je nešto manji u odnosu na prethodne. Međutim, ne trebamo se zavaravati i ne smemo se opustiti. Stoga opreza nikad dosta i molim još jednom građane da se vakcinišu – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar pristupila je EU fondovima, tražeći određena sredstva za dnevne bolnice i jednodnevne hirurgije, kaže voditelj Službe za hirurške delatnosti doktor Zoran Aleksijević.

– Povukli smo nešto preko 46 miliona, od toga je nešto iznad 20 miliona otišlo na dnevne bolnice i hirurgije, jednodnevnu hirurgiju i fizikalnu medicinu s kojim će se opremiti i objekat koji će uskoro biti dovršen. Na taj način dobili smo visokokvalitetnu opremu s kojom možemo raditi ono što smo odavno želeli, a to je da pacijent dođe, sa bude obrađen u nekoliko sati, da dobije jasnu dijagnozu i terapiju i da može ići kući isti dan. Da se izbegnu dugotrajna čekanja, obilaženje ambulanti, uputnice, naručivanje i liste čekanja za koje znamo kolike su, tako da pacijent brzo dobije dijagnozu i terapiju. I ono što je najbitnije da se vrati svojoj porodici, svom poslu, nema više velikih bolovanja i izgubljenih dana – naglašava doktor Aleksijević. 

Vukovarska bolnica u proteklih pet godina provela je tri velika projekta koja su finansirana iz EU sredstava.

– Prvi projekat koji je počeo je Izgradnja Rehabilitacije u zajednici – produžena ruka dnevne bolnice za hirurgiju. Njena vrednost je 24 miliona kuna, od toga je Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara, preko Ministarstva regionalnog razvoja, dakle iz državnog budžeta, do sada finansirao 18,7 miliona. Zatim smo 2016. godine započeli provođenje EU 1 projekta – to je projekat poboljšanja pristupa pacijenata dnevnim bolnicama. Cilj ovog projekta je smanjiti broj akutnih prijema na odeljenja, a povećati pristup dnevnim bolnicama. Ukupna vrednost ovoj projekta je 44 miliona kuna. Ovaj projekat je u celosti gotov. Sledeći bitan projekat zove se Heart-net koji je takođe finansiran iz evropskih sredstava kroz program prekogranične saradnje. Koordinator je Ministarstvo regionalnog razvoja, vrednost projekta za bolnicu, za nabavku kardio ultrazvukova i opremu je 411 hiljada kuna za opremu plus klinička studija što je ukupno oko 500 hiljada evra. I taj projekat je na samom završetku, oprema je implemenitrana – rekla je Ljiljana Blažević, zamenica voditelja projektnog tima u vukovarskoj bolnici.

Pored ministra zdravstva Vilija Beroša prisutnima su se obratili direktorica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, voditelj Službe hirurške delatnosti doktor Zoran Aleksijević, zamenica voditeljke projektnog tima u NMB Vukovar doktorica Ljiljana Blažević, voditeljka odeljenja za psihijatriju doktorica Melita Jukić i Ivana Mihajlović, voditeljka Odeljenja za internu medicinu.

Ovom prilikom svi prisutni zajedno sa ministrom zdravstva obišli su novoizgrađeni objekat dnevne bolnice psihijatrije i dnevne bolnice hirurgije.

S.Mijatović