Dragana Jeckov: Vukovarske vlasti nastavljaju stigmatizaciju mog naroda i od odnosa prema Srbima prave meru vlastitog domoljublja

Odluku Gradskog veća Vukovara da se još nisu stekli uslovi za proširivanje prava srpske nacionalne manjine u gradu i copy/paste zaključak gradonačelnika Ivana Penave prokomentarisala je, u svom slobodnom govoru u Hrvatskom saboru, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

– – Već nekoliko godina za redom grad Vukovar zadovolji formu i praktično iz godine u godinu po principu copy-paste prepisuje zaključak kako stepen međusobne snošljivosti hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine nije napredovao i da se nisu stvorili uslovi za proširenje prava pripadnika srpske zajednice. Ove godine to opravdanje zvuči poprilično loše, a ono glasi da trebamo pričekati rezultate popisa stanovništva koji će dati precizne podatke o tome koliko Srba u Vukovaru živi pa ćemo onda biti pametniji i ponovo odlučivati i evo, takvo objašnjenje trebalo bi da zadovolji Ustavni sud RH. Navodi o čekanju novih rezultata popisa ne bi bili sporni da se istovremeno ne govori da su rezultati iz 2011. lažirani za skoro 20%, što je svakako, složićete se, smešno – kazala je Jeckov koja smatra da ti uslovi neće biti ispunjeni, dokle god aktuelna vlast vodi grad.

– Svako ko iole prati politička zbivanja u Hrvatskoj zapravo nije iznenađen ovakvim zaključkom jer je svima jasno dokle god ova aktuelna vlast vodi grad neće biti ispunjeni uslovi da se Srbima prošire prava jer se kolektivna krivica pripisuje i onima rođenim ’97. i 2007. i 2017. godine. Borba protiv Srba i predstavljanje Srba kao dežurnih krivaca i svega lošeg osnova je politike u Vukovaru bez obzira što su ta prava zagarantovana pozitivnim propisima RH, ali brojnim međunarodnim dokumentima koje je ratifikovala RH čime su oni postali sastavni deo našeg pravnog sistema i po pravnoj snazi su iznad zakona RH. Ove činjenice ne zanimaju gradske čelnike koji nastavljaju stigmatizaciju mog naroda i od odnosa prema Srbima prave meru vlastitog domoljublja kako bi bili prepoznati kao jedine iskrene patriote jer su oni uvek i isključivo protiv svega što ima predznak srpsko – istakla je SDSS-ova saborska zastupnica i dodala da su “Srbi pretnja za sve što se događa u Vukovaru osim kada dođu lokalni izbori”.

– Pa se dobri i podobni Srbi stave na listu, izaberu u aktuelni saziv i onda ti isti Srbi zamislite glasaju da ne postoje preduslovi da se prošire prava srpskoj zajednici u RH odnosno u Vukovaru. U najmanju ruku tragikomično – rekla je Jeckov. Prema njenim rečima, ne radi se u Vukovaru samo o ćiriličnim pločama, kako se to pokušava banalizovati, jer su prava srpske zajednice puno šira.

– Prava koja srpska zajednica ne uspeva ostvariti su puno šira i tiču i razmerne zastupljenosti i prava na obrazovanje i na registraciju manjinskih škola i na stambeno zbrinjavanje, ali koga briga. Koleginice i kolege ja se na ovom mestu vama ne žalim jer bi to bilo besmisleno naročito zato što gradska vlast ima dovoljno ruku da može proglasiti da je zemlja ravna ploča, a ne doneti jedan ovakav zaključak. Mnogo me više brine jedna druga stvar, a to je da je više nade i daleko bolja društvena klima bila ’97. godine kada je predsjednik Tuđman došao tzv. vlakom mira, a sačekali su ga zamislite predstavnici Srba i zamislite oni iz SDSS-a. Četvrt veka je prošlo, a mi ne da se nismo pomaknuli s mrtve tačke već smo se vratili nekoliko koraka unazad. Ističem da je srpska zajednica u Vukovaru očekivala ovakav zaključak, ali i da je protiv njega jer ne doprinosi međunacionalnim odnosima nego se ti odnosi ne popravljaju, a gradska vlast ne čini ništa kako bi se oni unapredili jer im je tako lakše održavati tenzije i ne činiti ništa – zaključila je SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov.

R.B.