06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Raspevana trpinjska jesen: Običaji i jela naših starih

4 min read

U Trpinji je u subotu, u organizaciji Udruženja žena Trpinja održana dvanaesta “Raspevana trpinjska jesen”. Stihovima pesme „U sokaku mome“ poznatog Trpinjca Živojina Manojlovića, program je otvorila predsednica Udruženja žena Trpinja Marija Opačić.


– Tema ove večeri su stari običaji i stara jela tako da stare podsetimo kako se nekad živelo, a kod mladih da pobudimo interes – kaže predsednica Udruženja žena Trpinja Marija Opačić. Žene iz ovog uduženja obnovile su običaj “Kraljice” koji u Trpinji nije bio održavan više od 10 godina, kao i običaj pletenja venaca od cveća povodom Ivanjdana, u čemu su im pomogla deca iz Kulturno-umetničkog društva “Mladost” Trpinja. Na ovoj manifestaciji bile su izložene zidne krpe takozvane zidne kuvarice koje su nekad bile jako popularne. Posetioci su imali priliku da vide i probaju stara jela: taške, testo sa prženim kupusom, orasima ili makom, trgančiće te pite sa krompirom i budevom. Trud trpinjskih žena u organizaciji ove manifestacije pozdravio je i načelnik Opštine Trpinja Miroslav Palić.


– Drago mi je što su nakon prošlogodišnjeg prekida nastavljene tradicionalne manifestacije i što je “Raspevana trpinjska jesen” jedna od njih. Ovo je sada već 12. manifestacija, što znači da je uspešna i da ima neku tradiciju. “Raspevana trpinjska jesen” je predviđena u redovnom radu Udruženja žena Trpinja, žene to redovno održavaju, a mi se trudimo popratiti ih finansijski kao i moralno kroz programe tokom čitave godine – kaže načelnik Opštine Trpinja Miroslav Palić.
Pred punim Domom kulture publici su se predstavile tri grupe folkloraša KUD-a „Mladost“ Trpinja, kaže umetnički rukovodilac Mladen Radić.

– Naša najmlađa grupa koja ima 15-ak članova  predstavila se igrama prilagođenima deci. Srednja grupa predstavila se sa igrama iz Užičkog kraja, a najstarija grupa sa “Srpskim igrama iz Slavonije”. Srednja i najstarija grupa broje po 20-ak članova, a njih vodi Tijana Živanović. Probe teku uredno. Trenutno je aktuelno pripremanje zajedničkog projekta sa sa KUD-om Branislav Nušić iz Borova, a plan je da taj projekat predstavimo ove godine ako nam aktuelna situacija sa koronakrizom to dozvoli – kaže umetnički rukovodilac KUD-a “Mladost” Trpinja.

Radovima izrađenim na kreativnim radionicama predstavilo se i Udruženje žena iz Vukovara. Veče je upotpunila muška pevačka grupa „Naši koreni“ Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbora Borovo, Branislav Maksimović publiku je nasmejao vicevima i svojom pesmom „Estradni umetnik“, monodramu “Siromašni Todor” izveo je Slavoljub Lazić iz Borova, a publiku je oraspoložila i folklorna grupa Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova. 

Tekst i foto: Sandra Mijatović

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.