U Vukovaru se gradi nova stambena zgrada za 21 porodicu

Na vukovarskom Sajmištu u ulici Ive Tijardovića gradi se još jedna stambena zgrada u koju će se početkom sledeće godine useliti 21 porodica iz kategorije najugroženijih izbeglih i interno raseljenih osoba, a u skladu s kriterijumima ranjivosti UNHCR-a.

Gradilište nove zgrade u četvrtak su obišli državni sekretar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, saborski zastupnik Nikola Mažar i voditelj Područne službe ureda Vukovar Miroslav Kosanović.

– Projekat stambenog zbrinjavanja sa izgradnjom ove zgrade polako odlazi u istoriju. Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju ispunili smo osnovni uslov da više nismo u tom sistemu potpora. Nalazimo se pred zgradom sa 21 stanom,  koja se finansira sa ukupno milion i 260 hiljada evra, od čega su 402 hiljade evra doprinos Republike Hrvatske. Ostali deo od gotovo 860 hiljada evra su donacije u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja – rekao je Hanžek te dodao da će do 18. novembra biti dodeljeno još 10 stanova u Vukovaru, šest kadrovskih i četiri stana pripadnicima Ministarstva odbrane.

Saborski zastupnik Nikola Mažar, Hanžekov prethodnik na mestu državnog sekretara, ocenio je da se stambeno zbrinjavanje u Vukovaru nastavlja istim intenzitetom kao i pre 4-5 godina, bez obzira na situaciju vezano za obnovu na Baniji nakon zemljotresa.

– Veseli me što ćemo u narednih desetak dana dodeliti još nekoliko kadrovskih stanova. Time dolazimo do brojke od preko 70 kadrovskih stanova samo u Vukovaru koji su podeljeni unazad nekoliko godina. Ovi stanovi ne predstavljaju samo „krov nad glavom”, to su nove zgrade izgrađene od kvalitetnih materijala sa troslojnim parketom, stolarijom obloženom antracitom, digitalnim klimama… Svi preduslovi ostanka, ali i povratka u Vukovar se ispunjavaju – zaključio je Mažar.

Ispred nove zgrade u Vukovaru grade se parkiralište i park sa igralištem za decu. Ovaj projekat odobren je 18. juna 2018. godine od strane Skupštine donatora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Radove izvodi firma Warmont d.o.o. Vinkovci, a planirani datum završetka projekta je 19. januar 2022. godine.

S.Mijatović