18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Palata Srem: Potpisan Sporazum o osnivanju FLAG-a – Lokalne akcijske grupe u ribarstvu

3 min read

U Palati Srem u Vukovaru potpisan je Sporazum o partnerstvu između Vukovarsko-sremske županije i Lokalnih akcijskih grupa Bosutski niz, Srem i Šumanovci, kojim je započeta inicijativa za osnivanje FLAG-a – Lokalne akcijske grupe u ribarstvu.

– To je jedan novi oblik finansiranja kojeg do sada nismo imali na ovom području, kao i nova mogućnost prijavljivanja za sredstva iz Evropskog fonda za ribarstvo i akvakulturu – pojasnio je predsednik LAG-a Bosutski niz Zlatko Kobašević. Inicijativni odbor za osnivanje FLAG-u na istoku Hrvatske posetio je nedavno dalmatinski FLAG kako bi se upoznao s mogućnostima koje takva lokalna akcijska grupa pruža.

– Uvek posmatramo što rade drugi, oni koji su ispred nas, i naravno da rado primenjujemo dobre stvari koje su već uvele i druge zemlje prolazeći kroz proces evropske integracije, kao i oni krajevi Hrvatske koji su već započeli te procese. Na ovaj način će se spojiti postojeći LAG-ovi u jedan veći što im daje bolju perspektivu, ali i puno veća sredstva na koja mogu aplicirati – istakao je vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić i dodao da već postoji jedan projekat koji je u velikoj meri već pripremljen, ali da bi se on realizovao treba ispuniti pretpostavku osnivanja FLAG-a.

A potencijala i kapaciteta za unapređenje i razvoj ribarstva na našem području itekako ima.

– Imamo Dunav, Savu i gospodarske ribare…Osnivanjem FLAG-a otvoriće se mogućnost finansiranja, nabavke opreme, ali i ostvarivanje svih ostalih mogućnosti koje se pružaju. Imamo i mogućnost uzgoja i prerade ribe na našem području. Nadamo se da će ova priča, kad krene, biti poticaj svima, od ugostiteljstva do ribara i ovlaštenika ribolovnog prava kojih imamo na našem području. Tu je i mogućnost uključivanja jedinica lokalne samouprave jer svi imamo nekakva događanja i manifestacije koje su vezane za ribarstvo – poručio je Kobašević.

Inače, samo Bosutski niz obuhvaća jedanaest jedinica lokalne samouprave, a teren će biti i dodatno analiziran, kako bi baš svi dobili mogućnost da se priključe.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.