12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Opština Erdut u protekle tri i po godine zaposlila 65 žena koje su brinule o gotovo 400 korisnika

3 min read

U Dalju je u petak, 15. oktobra održana završna konferencija projekta “Zaželi posao kojim pomažeš sebi, ali i drugima” iz Programa zapošljavanja žena “Zaželi”. Zahvaljujući ovom projektu Centar za mlade Dalj zaposlio je na 21 mesec, od 1. oktobra 2019. do 30. juna ove godine 10 teže zapošljivih žena iz Dalja, starijih od 50 godina, s najviše završenom srednjom stručnom spremom. Svaka zaposlena žena brinula je o četiri korisnika, starije i nemoćne osobe iz Dalja, ističe voditeljka projekta Milica Sevkić.
 
– U tom periodu imali smo 47 korisnika. Neki od njih su, nažalost, preminuli ili su otišli u domove, ali i danas nam se javljaju potencijalni korisnici, iako je projekat na završetku, što znači da postoji potreba za pomoći u kući. Svih 10 žena završilo je edukaciju za negovatelja i stekle su uverenje o edukaciji, koje im je upisano u radnu knjižicu što znači da mogu tražiti posao u toj struci – navodi Sevkićeva.

Ukupna vrednost projekta je milion i 654 hiljade kuna i u potpunosti je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda.
 
Ovo je treći ciklus zapošljavanja žena u sklopu programa “Zaželi” na području Opštine Erdut u protekle tri i po godine, kaže Bojana Orsić iz Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut, potporne institucije koja je izradila projektni predlog.
 
– Ta tri pojekta su ukupne vrednosti 7,8 miliona kuna. Ukupno je bilo zaposleno 65 žena, što nije malo, koje su radile 1120 meseci i primale platu i brinule o gotovo 400 korisnika – priča Orsićeva.

Prema neslužbenim informacijama novi konkurs za zapošljavanje žena u sklopu programa “Zaželi” biće raspisan najverovatnije u prvom kvartalu iduće godine.
 
Na značaj ovog projekta osvrnuo se i načelnik Jugoslav Vesić.
 
Drago mi je da je jedno naše udruženje provodilo ovakav evropski projekat. Nažalost, imaćemo problema zbog najave da novi ciklus zapošljavanja na programu “Zaželi” kreće verovatno polovinom iduće godine. Imaćemo tzv. prazan hod pa će deo korisnika i žena koje su bile zaposlene ostati na tom nekom “stand bayu”. Mi se nadamo da će polovinom iduće godine krenuti s radom nova grupa žena koja će obilaziti korisnike – rekao nam je načelnik Vesić.
 
Nastavku projekta nada se i 56-godišnja Stana Ostojić, jedna od zaposlenih žena na ovom projektu.
 

– Mi smo sve žene u ozbiljnim godinama, koje teško ili nikako dolaze do posla, a korisnici su mahom stariji i nemoćni ljudi, prepušteni sami sebi. Koliko mi značimo njima, toliko i oni znače nama. To je najveća vrednost ovog projekta – ističe Ostojićeva.
 
Dragana Zečević
 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link