18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Borovu održano predavanje o prevenciji krivičnih dela

3 min read

U borovskoj podružnici Kluba treće dobi, policijska službenica za prevenciju Mirna Marić održala je predavanje o prevenciji krivičnih dela na štetu osoba starije životne dobi, a navela je neke mere samozaštite i primere prevara iz prakse.

U cilju sprečavanja prevara, policijska službenica je prisutnima savetovala da ako se osoba predstavi kao službena, traže od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati na uvid. Savetovala im je da ne nasedaju na upornost nepoznatih osoba koje im žele ući u kuću pod izgovorom prodaje predmeta po “povoljnim” cenama. Ako shvate da su prevarene, važno je da zabeleže registraciju vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle , da zapamte izgled osobe, stas i karakteristične znakove. I na kraju, ako starije osobe shvate da su prevarene da odmah obaveste policiju na broj 192.

Predavanju je prisustvovao i Aco Balaban iz Borova naselja.

– Vrlo poučno i dobro. Ubuduće ću obavezno tražiti proveru, ako mi neko dođe i predstavi se kao službena osoba zatražiću službenu ispravu na uvid – kaže Balaban.

Ljiljana Smiljanić iz Borova susrela se sa pokušajem prevare, ali nije nasela.

– Ova radionica potvrdila je ono što znam, a to je da uvek treba biti oprezan – priča Ljiljana.

Voditeljka podružnice Kluba treće dobi u Borovu Svetlana Ostojić zadovoljna je odazivom korisnika na ovu radionicu i predavanje.

– Radionica je realizovana u sklopu projekta “Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba” iz poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza 1” koji provodi Udruženje žena Vukovar sa partnerima Opštinom Borovo i Udruženjem za podršku žrtvama i svedocima – Referentnim centrom Vukovar. Projekat je sufinansiran sredstvima Evropske unije iz Evropskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Efikasni ljudski potencijali 2014.-2020.” – rekla nam je Ostojićeva.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.