Počela jesenja akcija oralne vakcinacije lisica

Danas počinje kampanja oralne vakcinacije lisica na području Republike Hrvatske koja će trajati do 25. oktobra ove godine. Cilj ovog programa finansiranog evropskim sredstvima je održati status zemlje slobodne od besnila. Zahvaljujući ovom programu posljednji slučaj besnila u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine, a Hrvatskoj je dodeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom besnila, što je jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja, čime je i obeležena ovogodišnja kampanja.

U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću aviona koji su dokazani kao najefikasnije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaka. Vakcinacija lisica provodi se na celom području Republike Hrvatske, izuzev ostrva na Jadranu pa će tokom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaka tj. 2.665.850 godišnje.

Kako navode iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, program oralne vakcinacije lisica je od izuzetnog značaja za javnost jer je besnilo smrtonosna zoonoza te se ovom merom značajno utiče na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji.

Mera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proleće. Jesenjom akcijom cilj je imunizovati lisice pre sezone parenja, a prolećnom akcijom se osigurava vakcinisanje podmlatka. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir sa otopinom vakcine započinje delovanje vakcine na imuni sistem životinje te u periodu od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od besnila najmanje 12 meseci.

Iz Uprave za veterinarstvo upućuju i na mere sigurnosti pri rukovanju mamcima.
 
Mamce koji se pronađu u prirodi ne sme se dirati niti pomerati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu porodične kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbeći izravan dodir kože sa mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obavezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se preneti na kožu i smetati ljudima.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namenjeni vakcinisanju pasa i mačaka protiv besnila. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju vakcinisanim protiv besnila.

Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tečnost (vakcina) vidljiva, mamac više nije delotvoran te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odneti najbližem veterinaru kako bi se mamac pravilno uklonio.

U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti lekaru.

Iz Uprave za veterinarstvo pozivaju građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka, pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se sprečio njihov kontakt s vakcinom.

Više informacija o jesenjoj oralnoj vakcinaciji lisica zainteresovani mogu pronaći na poveznici ili na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane www.veterinarstvo.hr.

FOTO: Ministarstvo poljoprivrede