12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Boboćanka Jasmina Ristić učestvovala u izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu

3 min read

Povodom Međunarodnog dana žena sa sela u Pitomači je 2. oktobra održan 21. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

Titulu najuzornije ponela je Mateja Vranović iz Međimurske županije. Titulu prve pratilje osvojila je Matea Bello iz Požeško-slavonske županije, a druga pratilja je Marijana Svetić iz Ličko-senjske županije.

Na ovom nacionalnom takmičenju kao jedna od tri kandidatkinje iz Vukovarsko-sremske županije učestvovala je i 43-godišnja Jasmina Ristić iz Bobote u opštini Trpinja.

Iako nije ušla u najuži izbor, Jasmina je ponosna na svoje učešće u ovom takmičenju i na priliku da predstavi svoj OPG i selo iz kojeg dolazi.

– Prijavila sam se jer volim izazove i da pokažem kako žene žive i rade na selu, pogotovo mi iz krajeva koji su zapostavljeni. Predstavila sam običaje našeg sela, tradicionalna jela i suhomesnate proizvode s našeg OPG-a. Srećna sam i ponosna na svoje učešće u izboru za najuzorniju seosku ženu – kaže Jasmina, koja se na svom poljoprivrednom gazdinstvu bavi ratarstvom i stočarstvom.

Život na selu podrazumeva rano ustajanje i celodnevni rad.

– Kad su sezonski poslovi radi se bez odmora. Volim sve seoske poslove, ništa mi nije teško. Kad se voli ono što se radi onda se i posao lakše obavlja – smatra Jasmina.

Uz brojne obaveze na svom OPG-u i u kući ipak pronađe vremena i za sebe.

– Volim čitati i peći kolače. To me opušta – priča ova Boboćanka koja, kako kaže, nikad ne bi menjala selo za grad.

Za sebe kaže da nije tipična žena sa sela. 

– Iz grada sam udajom došla u selo. Prihvatila sam posao u poljoprivredi koji radim sa svojim mužem. Ljubav je na selu – kaže Jasmina s kojom smo razgovarali proteklog vikenda u Gabošu na obeležavanju Međunarodnog dana žena sa sela. 

D.Z.

Foto: J.Ristić

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link