U Vukovaru održan 3. Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina VSŽ

U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske i Veća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije u Ružičinoj kući u Vukovaru u subotu, 16. oktobra održan je 3. SAKNAM – Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije.

Sajam se održava u sklopu manifestacije “Mesec hrvatske knjige”, rekla nam je na svečanom otvaranju predsednica Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašljanin.

– Ove godine naglasak je na književnosti za decu, koja je manje zastupljena pa želimo potaknuti naše pisce da više pišu za decu jer čitanjem deca mogu razviti veći rapon reči za kvalitetnu komunikaciju, ali i svest za pripadnost svojoj nacionalnoj zajednici – kaže Dubravka Rašljanin.

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije na svom štandu izložilo je knjige i brošure u izdanju Srpskog kulturnog centra Vukovar.

– Predstavili smo dve knjige objavljene prošle godine. To su “Spomenici NOB-a nekad i sad – Bivša opština Vukovar” (Srđana Sekulića i Nikole Milojevića) i almanah “Dobra voda”. Tu je i knjiga Slavka Bubala “Borovo – sumrak jednog svitanja” i još nekoliko brošura u kojima se bavimo aktivnostima SKC-a i uopšte naše zajednice – rekao nam je direktor SKC Vukovar Srđan Sekulić.

Na štandu VSNM VSŽ predstavljen je i zbornik radova “Deca, pesnici roda svoga”.

– Reč je o istoimenom projektu koji naše Veće provodi duži niz godina i u kojem učestvuju škole u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A, nekih 12 škola tokom više od jedne decenije učestvuje u ovom projektu, tako da smo objavili knjigu u kojoj su zastupljeni gotovo svi radovi učesnika u poslednjih nekoliko godina – navodi sekretar VSNM VSŽ Dušan Latas.

Održavanje i ovogodišnjeg SAKNAM-a finansijski je podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, ističe predsednik županijskog Veća rusinske nacionalne manjine i zamenik predsednika Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije Joakim Erdelji.

– Cilj ove manifestacije je da predstavimo izdavaštvo nacionalnih manjina, kako pripadnicima manjinskih zajednica tako i većinskom narodu i da se bolje upoznamo jer jedni o drugima malo znamo – ocenio je Erdelji.

Sa svojom izdavačkom i informativnom delatnošću posetioce SAKNAM-a upoznali su predstavnici srpske, mađarske, rusinske, slovačke, nemačke i ukrajinske nacionalne manjine.

D.Z.