U Gabošu u organizaciji Aktiva žena SDSS-a obeležen Međunarodni dan žena sa sela

U organizaciji Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije u Domu kulture u Gabošu u subotu uveče obeležen je Međunarodni dan žena sa sela. Manifestaciju je otvorila saborska zastupnica i potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov.
 
– Aktiv žena SDSS-a VSŽ već sedmu godinu obeležava Međunarodni dan žena sa sela. Mi u našim strukturama imamo veliki broj žena i na neki način im kao stranka dugujemo još jedan dan, pored Međunarodnog dana žena 8. marta, da se skrene pažnja na sav posao i sav teret koji žene sa sela nose na svojim leđima – rekla je Jeckov.
 
Podsetila je da je Međunarodni dan žena sa sela ustanovljen 1995. godine na 4. Svetskoj konferenciji žena u Pekingu. Tada su se mnoge vlade obavezale da ženama na selu obezbede ravnopravan pristup i učešće u strukturama društva i učine vidljivim njihove potrebe i mogućnosti u kreiranju razvojnih politika sela.
 
– Mi u SDSS-u organizacijom ove manifestacije želimo da njihov rad učinimo vidljivijim i da im se prida značaj koji im u društvu pripada – poručila je Jeckov.

Domaćice ovogodišnje proslave bile su članice Aktiva žena SDSS-a opštine Markušica.
 
– Drago mi je što se u Gabošu održava proslava Međunarodnog dana žena sa sela. Naše žene su aktivne, imaju volju i želju da učestvuju, ali nas je malo. To je najveći problem. Ovo je malo mesto. Žene su uglavnom domaćice – priča 58-godišnja Branka Urošević iz Gaboša.
 
Naša sagovornica bila je i 62-godišnja Svetlana Zjalac iz Markušice. Donedavno bila je zaposlena na poslovima pomoći u kući na trogodišnjem Programu zapošljavanja žena “Zaželi”, a sada je nezaposlena.

– Radila sam i na sezonskim poslovima u poljoprivredi, snalazim se, još uvek se osećam sposobnom i želim raditi – kaže Svetlana, koja kao najveće probleme na području opštine Markušica ističe nezaposlenost i lošu saobraćajnu povezanost s većim gradovima, ali svoje selo ne bi menjala za grad.
Pored žena iz Markušice svoje rukotvorine, slana i slatka jela, ručne radove, nakit i umetničke slike izložile su i žene iz Aktiva žena SDSS-a opština Trpinja, Negoslavci i Borovo, Aktiva žena SDSS-a Vukovar, Šidski Banovci te više udruženja koja deluju na području naše županije.

Prvi put posetiocima ove manifestacije predstavilo se Udruženje žena “Jelica” iz Vukovara, saznajemo od njihove predsednice Verice Kresojević.
 
– Došlo nas je šest. Pripremile smo ručne radove, kiflice, perece i projice. Ovakva druženja puno nam znače jer je ovo prilika da se opustimo i družimo – priča Verica.
 
Podršku ženama sa sela dao je i Aktiv žena SDSS-a Vukovar. Mnoge Vukovarke poreklom su sa sela i toga se ne stide. Pored ručnih radova, od kojih su neki stari i više od jednog veka, pripremile su razne slane i slatke đakonije pa i čuvenu Vasinu tortu u novom ruhu.
 
Na položaj žena u današnjem društvu osvrnula se Mirjana Oreščanin, profesorka istorije iz Vukovara.
 
– Položaj žena se promenio nabolje, i na selu i u gradu. Nekad su se seoske i gradske žene razlikovale po odevanju, ponašanju i položaju u društvu. Žene se nisu školovale, nisu radile, nisu bile samostalne, nisu imale svoje prihode. Vrlo često, sve negde do 1946. godine, žene nisu mogle da nasleđuju svog oca ili muža, tako da je život žena danas neuporedivo lakši i kvalitetniji. Bez obzira što je njihov položaj danas bolji i imaju pravo i na rad i izbor zanimanja, školovanja ili partnera, još uvek moramo puno da radimo na unapređenju položaja žena jer i dalje se na žene na nekim važnim političkim i upravljačkim položajima gleda s podozrenjem i nepoverenjem – zaključila je Mirjana Oreščanin.

Nakon obilaska štandova s rukotvorinama žena održan je prigodan kulturno-zabavni program uz muziku uživo, a najviše pažnje privukle su nagradne igre za učesnice, pa su tako nagrađene žene s najviše dece i unučadi, najviše bračnog staža itd. Program je vodila Radmila Latas iz Borova. Proslava Međunarodnog dana žena sa sela 15. oktobra iduće godine biće održana u Dalju, najavili su organizatori.
 
D.Zečević
 
Foto: Biljana Pejić, Udruženje žena “Negoslavčanke”