Danas je u Tehničkoj školi “Nikole Tesle” u Vukovaru održana konferencija povodom otvaranja Interkulturnog školskog centra i obeležavanja Dana Erasmusa – godišnje proslave Erasmus+ programa.

Tom prilikom predstavljen je opremljeni prostor unutar škole, koji će svim učenicima biti na rasplaganju za provođenje zajedničkih projekata i radionica s ciljem razvoja interkulturalnosti i rada na međusobnom upoznavanju i povezivanju.

Cilj je kreirati programe koji će učenicima koji pohađaju različite modele obrazovanja omogućiti međusobno zbližavanje i kreiranje zdrave društvene klime unutar škole te edukaciju o tome da međusobne razlike nisu i ne mogu biti prepreka za zajednički rad, međusobno pomaganje i rad na promociji škole koju pohađaju, ali i za doprinos ovih mladih ljudi, sutra odraslih osoba, razvoju Grada Vukovara, Vukovarsko-sremske županije i Republike Hrvatske.

Interkulturni školski centar je rezultat dvogodišnjeg projekta „Bogatstvo različitosti” koji se provodi u saradnji s Latvijom i Holandijom.

Prema rečima saradnice na projektu Tanje Stakić, koja u ovoj školi predaje engleski i nemački jezik, ovaj projekat je više nego prikladan za učenike Tehničke škole, u kojoj je gotovo podjednak broj učenika hrvatske i srpske nacionalnosti, a nastava se osim na hrvatskom izvodi i na srpskom jeziku i pismu.

– Koliko god je to na neki način nezamislivo, da je 30 godina prošlo od rata, a mi imamo probleme. I bez obzira na to moramo raditi programe prevencije i uvažavanja različitih jer svi smo mi različiti, ali jednaki. Ideja je da Interkulturni školski centar radi upravo to, da kroz različite radionice, predavanja i slično nauči učenike da uvažavaju različito, prihvate druge kulture i običaje – naglasila je Stakić.

U nastavku konferencije profesori ove škole prezentovali su rezultate većeg broja Erasmus+ programa u koje je ova škola uključena. Zajednička ocena je da je ova škola primer dobre prakse u provođenju Erasmus + projekata i da se s ovom praksom treba nastaviti i u narednom periodu.

Ispred Vukovarsko-sremske županije današnjoj konferenciji prisustvovali su zamenik župana Srđan Jeremić i pročelnica UO za obrazovanje i kulturu Jadranka Mustapić Karlić. Zamenik župana Srđan Jeremić pohvalio je rad ove srednje škole te čestitao direktoru Đorđu Lukiću  i svim profesorima na ostvarenim rezultatima u različitim oblastima i obećao daljnju pomoć VSŽ u unapređenju kvaliteta obrazovnog procesa u ovoj školi.