Na godišnjoj izveštajnoj skupštini borovskog Udruženja “Plavi Dunav” usvojeni su izveštaji o radu za 2020. godinu te Plan i program rada i finansijski plan za 2021. godinu, u planiranom iznosu od 38 hiljada kuna.

Zbog epidemije koronavirusa ni prošle ni ove godine nisu održane tradicionalne manifestacije u organizaciji ovog udruženja koje podrazumevaju okupljanje velikog broja ljudi, poput Tucijade za Uskrs, Borovskog vašara i Međunarodne dunavske regate.

Udruženje “Plavi Dunav” je prošle godine uspešno realizovalo ekološki projekat “Opuštanje uz Dunav” koji je sa 18 hiljada kuna podržala hrvatska naftna kompanija INA, a akcija je naišla na podršku šire zajednice, podsetila je predsednica Desa Jankov.

– Zahvaljujući ovom projektu uspeli smo da uredimo obalu Dunava na potezu od Sremčeve skele prema Poretku, pokosimo travu i postavimo četiri betonske klupe i četiri betonska koša – kaže Desa Jankov, koja se na podršci zahvalila članovima i aktivistima Udruženja, Milošu Maksimoviću iz Projekt centra Borovo, koji je izradio projektni predlog, načelniku Opštine Borovo Zoranu Baćanoviću, direktoru OŠ Borovo Tihomiru Jakovljeviću i Komunalnom preduzeću “Čvorkovac”.

Sa popuštanjem epidemioloških mera ove godine uspeli su organizovati dve radionice zdrave hrane i izlet za članove u Baranju. Ugostili su i 50-ak učesnika regate koja je organizovana povodom Međunarodnog dana Dunava od Batine preko Aljmaša i Borova do Iloka. 

U akciju uređenja svojih dvorišta i okućnica ove godine se uključilo 27 građana i četiri pravna subjekta. Završna priredba u planu je krajem novembra, ako dozvoli epidemiološka situacija. Za sve učesnike akcije “Cvet po cvet – cvetored” obezbeđen je i poklon bon od 50 kuna, što je simbolična nagrada za njihov rad i trud.

– Uređujući naša dvorišta i balkone doprinosimo tome da naše Borovo bude lepše i urednije, što je važno i za nas žitelje, ali i za sve druge koji prolaze kroz Borovo i koji nam dolaze u goste. Nadamo se da će se epidemiološka situacija stabilizovati, kako bismo mogli nastaviti s našim prepoznatljivim manifestacijama. Imamo 80-ak članova i trudićemo se da radimo još bolje – poručila je Desa Jankov.

Rad “Plavog Dunava” u najvećem delu finansira Opština Borovo, a ove godine obezbeđena su sredstva iz budžeta u iznosu od 35 hiljada kuna. Počeli su i radovi na rekonstrukciji prostora Etno kuće u Borovu, koja će biti data na upravljanje “Plavom Dunavu”, rekao je načelnik Zoran Baćanović.

– Radovi u ovoj prvoj fazi podrazumevaju uređenje prednjeg dvorišta, preslagivanje postojećeg i stavljanje novog sloja cigle, uklanjanje manjeg objekta i izgradnju sojenice u tradicionalnom duhu, gde će se održavati različite priredbe. Otvorićemo i stalnu postavku u Etno kući, gde će se posetioci moći upoznati sa životom nekadašnjeg Srema. Verujem da će taj prostor od iduće godine biti u funkciji i da će doživeti svoju punu afirmaciju – istakao je načelnik Baćanović.

Rad Skupštine pozdravio je i predsednik Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo Dušan Latas, koji se zahvalio za učešće “Plavog Dunava” u prošlogodišnjoj humanitarnoj foto-izložbi “Borovska razglednica” i na pomoći u organizaciji ovogodišnje Tamburaške večeri “Dunavom plovi tambura zvuk” Tamburaškog sastava “Dunavske zore” iz Borova.

D.Z.