Jeckov u Saboru upozorila na nepravilnosti u popisu stanovništva: U Vukovaru pitali Srbina da li je njegov sin nekoga ubio u ratu

Spread the love

Saborska zastupnica Dragana Jeckov upozorila je danas u Hrvatskom saboru na probleme s popisom stanovništva i neprofesionalnost dela popisivača koji obilaze srpska domaćinstva. Jeckov je istakla da se građani obraćaju institucijama prijavljujući brojne nepravilnosti te da negoduju jer se pojedini popisivači nisu pridržavali pravila popisa i uputstava koja je izdao Državni zavod za statistiku. Navela je i konkretne primere.

– Na zahtev popisivane osobe da dobije na uvid dovršenu popisnicu, videli su da im je polje narodnost već ispunjeno. Pogrešno ispunjeno, namerno ili slučajno, međutim, ovaj čovek je imao dovoljno hrabrosti i tražio je objašnjenje, a ono i nije baš bilo suvislo. Rečeno mu je da program, prilikom izašnjavanja o državljanstvu, automatski povlači podatke i ispunjava polja narodnosti, da su hrvatski državljani automatski Hrvati po narodnosti te da osoba mora samostalno tražiti ispravak ukoliko je narodnost drugačija od državljanstva, odnosno, da nije dužnost popisivača da pita o narodnosti – navela je Jeckov.

Neki građani koji su naknadno zahtevali da se ispravi taj podatak, dobili su odgovor da je to nemoguće uz obrazloženje da je popisnica zaključana. U Karlovačkoj županiji su popisivači podatke zapisivali na komad papira jer im je, navodno, laptop pokvaren. Ti građani, kaže Jeckov, sada nisu sigurni da li su podaci zapisani na papiru naknadno unešeni u elektronsku popisnicu i preti li im kazna zbog mogućeg nepopisivanja.

– Jednom gospodinu u Vukovaru, popisivač je postavio pitanje koje ne postoji u popisnom upitniku što je, naravno, uznemirilo popisanu osobu jer je pitanje bilo ovakvo: Da li je vaš sin nekoga ubio u ratu? Ovo pitanje za popisivanu osobu, naravno, zvučalo je neverovatno jer je njegov sin za vreme rata imao 11 godina. Na obrovačkom području popisivači su se upuštali u tumačenje o tome šta je referentni trenutak i uobičajeno boravište pa su tako odbijali da upišu osobe koje su 31.avgusta bile na godišnjem odmoru van svog područja – kazala je Jeckov i dodala da su neki popisivači čak odbili da popišu ukućane koji tog trenutka nisu bili kod kuće već u trgovini.

SDSS-ova saborska zastupnica je na kraju svog slobodnog govora apelovala na popisivače, kontrolore, instruktore i Državni zavod za statistiku “da popis obavljaju u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, transparentno, objektivno i nepristrasno, bez nepotrebnih emotivnih reakcija, omogućavajući na taj način da se građani slobodno izjasne onako kako se osećaju”. Dodala je da će o svim nepravilnostima obavestiti Državni zavod za statistiku.

Popis stanovništa traje do 17.oktobra, a razmatra se i mogućnost njegovog produženja do kraja ovog meseca.