Beograd: Hirotonija arhimandrita Jovana (Stanojevića) za Episkopa humskog

Spread the love

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije načalstvovao je 10. oktobra u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu Svetom arhijerejskom liturgijom i svečanim činom hirotonije izabranog arhimandrita Jovana (Stanojevića) u čin Episkopa humskog, vikara Episkopa diseldorfskog i nemačkog.

Patrijarhu srpskom Porfiriju sasluživali su Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi: budimski Lukijan, bački Irinej, vranjski Pahomije, braničevski Ignjatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije, diseldorfski i nemački Grigorije, pološko-kumanovski Joakim, raško-prizrenski Teodosije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David, dalmatinski Nikodim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, remezijanski Stefan, toplički Jerotej, hvostanski Justin, mohački Damaskin i marčanski Sava.

Pored porodice i prijatelja vladike Jovana i mnogobrojnog sveštenstva i monaštva iz više eparhija Srpske Pravoslavne Crkve, svečanom činu hirotonije prisustvovali su direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije dr Vladimir Roganović, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, članovi diplomatskog kora i ugledne ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.

Episkop dr Jovan (Stanojević) rođen je u Vukovaru, na Vidovdan 1979. godine. Odrastao je u Borovu gde je završio osnovnu školu posle koje je u Vukovaru završio automehaničarski zanat. Sa blagoslovom tadašnjeg episkopa osečkopoljskog i baranjskog Lukijana, 1998. godine upisao je Bogosloviju “Sveti Arsenije I Sremac” u Sremskim Karlovcima, a 2000. godine se zamonašio.

Po završetku Bogoslovije upisao je i 2009. godine završio Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu. U toku osnovnih studija, 2007. godine je po blagoslovu nadležnog episkopa Lukijana i episkopa zapadnoameričkog Maksima, kao gost u Eparhiji zapadnoameričkoj, uz episkopa Maksima, imao priliku da se upozna sa životom, misionarskim i drugim izazovima SPC u zapadnoj Americi.

Po okončanju osnovnih studija nastavio je usavršavanje na Grčkom pravoslavnom teološkom fakultetu Časni krst u Bostonu, kao i na univerzitetima u Minsteru, Birmingemu i Vupertalu gde je i doktorirao 2019. godine.

Vladika Jovan, kao naučni saradnik na Teološkom fakultetu u Vupertalu, radi na istraživanju grčkih rukopisa knjige “Otkrivenja”, a od 2018. godine je po blagoslovu vladike Grigorija duhovnik u eparhiji diseldorfskoj i Nemačkoj, u kojoj vrši sveta bogosluženja i propoveda.

Povodom njegove hirotonije u Beogradu okupilo se brojno sveštenstvo iz dijaspore i regiona i svi su složni u oceni da je izborom vladike Jovana značajno ojačana srpska crkva u rasejanju.

Peta u nizu hirotonija episkopa Jovana je ujedno i poslednja od pet hirotonija vladika koji su izabrani na majskom Saboru SPC.

Izvor i foto: www. spc.rs