Za 3300 učenika na području VSŽ osigurana besplatna užina, među njima i 170 učenika iz Borova

Spread the love

Učenicima koji ove školske godine nisu obuhvaćeni evropskim projektom “Užina za sve VI” Vukovarsko-sremska županija prehranu finansira iz svog budžeta u iznosu većem od 2 miliona i 300 hiljada kuna.

U ovoj školskoj godini županija će finansirati prehranu za 2674 učenika iz 18 osnovnih škola, a cena obroka po učeniku iznosi 5 kuna i 47 lipa.

U velikoj županijskoj većnici u Vukovaru u ponedeljak su potpisani ugovori sa predstavnicima škola. Ugovore su potpisali direktori škola i župan Damir Dekanić.

– Užina za sve je hvale vredan projekat koji ide preko hrvatske Vlade. Jedan deo sredstava osiguran je iz EU fondova u VSŽ u iznosu većem od 900 hiljada kuna. S obzirom da je projekat bio limitiran novčanim sredstvima i da su potrebe znatno veće, a osnovni kriterijum da roditelji dece primaju dečji doplatak, prema istom kriterijumu Županija je osigurala prehranu za još 2300 učenika – rekao je u izjavi medijima župan Dekanić.

Zahvaljujući sredstvima Vukovarsko-sremske županije i Evropske unije besplatnu užinu imaće ukupno 3300 učenika iz 37 škola, ističe vršilac dužnosti pročelnika za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-sremske županije Mario Meštrović.

– To su gotovo sve škole, mada neki gradovi i opštine sami finansiraju kompletnu prehranu dece. Ovaj projekat traje do 1.07.2022. godine, dakle za ovu školsku godinu. U idućoj školskoj godini mi ćemo planirati možda neku drugačiju raspodelu u saradnji s opštinama i gradovima koji nisu uključeni u ovaj projekat – poručio je Meštrović.

Ugovor sa županom Dekanićem potpisao je i direktor Osnovne škole Borovo Tihomir Jakovljević. Od 232 učenika ove škole besplatnu užinu imaće njih 170.

– To je velika pomoć za roditelje, a jednostavnije je za funkcionisanje školske kuhinje. Reč je o godišnjoj uštedi za roditelje od 700 kuna. Zahvaljujem svima koji su omogućili da deca imaju besplatne obroke – rekao je u izjavi za Radio Borovo direktor OŠ Borovo Tihomir Jakovljević.

D.Z.