Dodeljene Zlatne kune firmama u VSŽ koje su 2020. ostvarile najbolje poslovne rezultate

Spread the love

Na svečanoj sednici Privrednog veća HGK – Županijske komore Vukovar, u prostoru Županijske komore u Vukovaru, dodeljene su plakete Zlatna kuna najuspešnijim firmama u Vukovarsko-sremskoj županiji za ostvarene poslovne rezultate u 2020.godini u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava.

Zlatnu plaketu za najbolje veliko trgovačko društvo u Vukovarsko-sremskoj županiji u 2020. godini dobila je firma BOSO d.o.o. Vinkovci.

Firma je osnovana 1990. godine u Vinkovcima, bavi se trgovinom proizvoda široke potrošnje te zapošljava oko 1.100 radnika dok cela grupacija, koja uključuje delatnosti ugostiteljstva, proizvodnju pekarskih proizvoda i uzgoj životinja, zapošljava oko 1.800 ljudi.

– Pandemija je pozitivno uticala na poslovanje trgovine i proizvodnju pekarskih proizvoda koje beleže rast od 10% dok je ugostiteljstvo u padu – ističe voditeljica prodaje Ana Stanić. Trenutno imaju 205 poslovnica u pet slavonskih županija, a u planu je i dodatno širenje za otprilike 10 objekata godišnje.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava za 2020. godinu Zlatnu plaketu dobila je firma GRAD-EXPORT d.o.o. iz Vinkovaca.

Osnovana je 1992. godine u Vinkovcima, bavi se proizvodnjom dekorativnih ALU, PVC i HPL panela za ulazna vrata. Trenutno zapošljava 183 radnika u sedam proizvodnih pogona na površini od 43 hiljade kvadrata. U prošloj godini bili su primorani da na dva meseca zaustave proizvodnju, ali uz poticaje države uspeli su proći kroz krizu znatno jednostavnije te su u 2021. godini uložili i dodatnih 38 miliona kuna u nove pogone, opremu i postrojenja i ostvarili dosad najbolji rezultat. Za 2022. godinu najavili su ulaganja u nove proizvodne hale za povećanje kapaciteta i ubrzanje proizvodnje.

Zlatnu plaketu u kategoriji malih trgovačkih društava za 2020. godinu dobila je firma ISTRAŽIVAČ BENZ d.o.o. NUŠTAR, osnovana i registrovana 2015. godine.

Glavna delatnost firme je prodaja naftnih derivata, a u ponudi svojih ostalih usluga ističu i punjenje električnih vozila kao i uslugu autopraonice za sve tipove vozila kao i ostali niz asortimana koji zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva. Trenutno zapošljava 23 radnika.

– Iako je prošla pandemijska godina bila izuzetno izazovna, ali i uspešna, u sledećoj godini u planu je otvaranje nove benzinske pumpe s istom ponudom – najavila je Ivana Hojsak, voditeljica nabavke i prodaje.

Prema rečima predsednice Županijske komore Vukovar Vinke Ivanković Zlatna kuna se dodeljuje prema jedinstvenim kriterijumima – pokazateljima, ukupno njih 18, a koji se izračunavaju na osnovu rezultata poslovanja, odnosno finansijskih izveštaja za proteklu godinu. Iz konkurencije se na samom početku isključuju javna, komunalna i preduzeća koja su prethodnu godinu zaključila s gubitkom te poduzeća s manje od 10 zaposlenih.

– Za sve firme u konkurenciji izračunava se prosečni rang svih pokazatelja, a u uži izbor ulaze firme s najboljim prosečnim rangom u svojoj kategoriji – napominje Vinka Ivanković, koja je čestitala nagrađenima, ali i svim ostalim firmama na području VSŽ na njihovom naporu, doprinosu i ostvarivanju pozitivnih poslovnih rezultata u ovom teškom i izazovnom periodu.

I ove godine HGK – Županijska komora Vukovar dodelila je priznanja firmama koje u 2021. godini slave značajnije godišnjice kontinuiranog poslovanja (20 i više godina).Tako je za devedeset (90) godina kontinuiranog rada priznanje dobilo Borovo d.d. Vukovar, za šezdeset i pet (65) Spačva d.d. Vinkovci te za pedeset (50) godina Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. Vinkovci. Za trideset (30) godina kontinuiranog poslovanja nagrađene su sledeće firme: Amazona d.o.o. Županja, Autowill d.o.o. Vukovar, Cestorad d.d. Vinkovci, Codelect d.o.o. Vinkovci, Crnov d.o.o. Gunja, Cvjećarstvo d.o.o. Vinkovci, Dezinsekcija d.o.o. Vukovar, Eurco d.d. Vinkovci, I.T. Centar Vukovar d.o.o. Vukovar, Juing d.o.o. Vinkovci, Klopić d.o.o. Gradište, Mistral d.o.o. Vukovar, Nevkoš d.o.o. Vinkovci, Patričar d.o.o. Županja, Pavlović d.o.o. Županja, Pert d.o.o. Ilok, Pictura d.o.o. Vukovar, Polion d.o.o. Vinkovci, Šimun d.o.o. Vinkovci, Tajči d.o.o. Vinkovci, Vi-pes d.o.o. Vinkovci te firma Zorić d.o.o. Vrbanja. Za dvadeset (20) godina kontinuiranog poslovanja nagrađeni su: Prvo plinarsko društvo d.o.o. Vukovar, Lapovci-Građenje d.o.o. Vinkovci, Gradite najpovoljnije d.o.o. Vukovar, Vinkovcišped d.o.o. Vinkovci, Lešić projekt d.o.o. Vinkovci, Arhitektonski projektni zavod Vukovar d.o.o. Vukovar.