15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dani meda u Vukovaru: 13.organoleptičko ocenjivanje meda potvrdilo kvalitet domaćeg meda

3 min read

U sklopu manifestacije 3. Dani meda juče je u restoranu “Mornar”, u organizaciji Pčelarskog udruženja “Cornacum” i Udruženja pčelara “Vukovar ’91”, upriličeno 13. Organoleptičko ocenjivanje meda. Ove godine na ocenjivanje je stiglo oko 200 uzoraka iz cele Hrvatske te Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Iako je ova godina za pčelare bila izazovna, predsednik Pčelarskog udruženja “Cornacum” Borislav Grbić zadovoljan je kvalitetom zaprimljenih uzoraka, budući da je 60 odsto medova ocenjeno zlatnim medaljama.

– Medovi su izvrsni i svake godine sve kvalitetniji. Ove godine imamo 117 zlatnih medalja, 62 srebrne i 15 bronzanih medalja. Imamo pehar za najbolje ocenjenu pčelarku. Ovo je drugi put da OPG “Dubravka Gici” osvaja pehar što znači da je ona svih 13 godina prisutna kod nas. Pčelarstvo “Drago Mijić” iz Orašja dobilo je za medljikovac pehar za inostrani med. Pčelarstvo “Šanović” sa petrinjskog područja dobilo je pehar za za med medljikovac, a OPG “Knežević” iz Šiškovaca je 13. put ukupni pobednik – navodi Grbić.

Ivan Knežević iz Šiškovaca je na ocenjivanje ove godine poslao 13 vrsta meda, od kojih je samo jedan uzorak nagrađen bronzom, a svi ostali zlatnim medaljama.

– Petnaest godina se profesionalno bavimo pčelarstvom. Ova godina je zbog klimatskih promena bila jako izazovna za pčelarstvo, tako da nam je, unazad nekoliko godina sve teže da se borimo sa klimatskim promenama. U proleće se produži hladnoća, budu kasni mrazevi a kasnije i suša tako da se proizvodi sve manje meda, ali je to rezultiralo sa povećanjem potražnje i višim otkupnim cenama meda tako da smo zadovoljni svojim radom – kaže Knežević.

– Smisao, svrha i ideja vodilja koja je sve ove godine pratila pčelare je da se pčelari što bolje obuče da bi svoje medove i ostale pčelinje proizvode mogli što manje obezvrediti. To znači da krajnjim potrošačima ponudimo kvalitetne, zdravstveno ispravne pčelinje proizvode. Sve aktivnosti koje provodimo da se mi pčelari između sebe uspoređujemo i da idemo prema tome da dobijemo vrhunski proizvod. Nije isto ako mi dobar pčelinji proivod koji je pčela pripremila svojim delovanjem ili nedelovanjem obezvredimo – rekao je Stanko Čuljak, predsednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-sremske županije.

Tekst i foto: Sandra Mijatović

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link