U Vukovaru otvorena prva punionica meda na području Vukovarsko-sremske županije

U Preduzetničkom inkubatoru Vukovar – BIC koji se nalazi u privrednoj zoni danas je svečano otvorena punionica meda firme Api Green iz Vukovara. Reč je o prvoj punionici meda na području Vukovarsko-sremske županije.

– Želimo da podignemo nivo kvaliteta proizvoda jer svi smo svedoci problema sa hranom i pronalazaka pesticida u hrani. Otvaramo punionicu meda po HASAP sistemu kako bi kvalitet meda, kao najpatvorenije hrane na tržištu doveli na veći nivo. Maksimalni kapacitet je oko tone dnevno. Pčelari moraju biti registrovani. Imali smo veliku pomoć Ministarstva poljoprivrede i Grada Vukovara. Cilj nam je podići kvalitet proizvoda i okupiti pčelare na području Grada Vukovara i šire u županiji da bismo otkupljivali njihov med, kontrolisali ga i plasirali ga na tržište. Podržavamo nacionalnu teglicu i sistem od košnice do stola, na taj način ćemo, nadam se funkcionisati i krenuti u neki bolji posao – kaže Božena Miličević, direktorica firme Api Green, osnovane pre šest godina.

Punionica će med otkupljivati od pčelara sa područja naše županije i slati na analizu u Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu čije je sedište u Osijeku, a sarađivaće i sa Nastavnim zavodom Andrija Štampar iz Zagreba.

Udruženje pčelara “Vukovar 91” sa firmom Api Green potpisalo je sporazum da nema damping cena, što znači da cena meda neće biti ispod 25 kuna po kilogramu, ističe predsednik ovog udruženja Ivan Dumendžić.

Med koji uđe u punionicu u saradnji sa Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu biće analiziran, a med koji izlazi iz punionice nosiće oznaku “Med hrvatskih pčelinjaka”. Za pčelare će to mnogo značiti jer će imati sigurnost u plasiranju meda na tržište. U proteklim godinama problem je bio što su raznorazni prekupci i nakupci davali damping cene, a pojedincima su ostali i dužni. To je jako razljutilo pčelare koji su došli u situaciju da smanje količinu pčela na nivo koliko mogu utržiti meda na kućnom pragu – pojašnjava Dumendžić.

Nakon svečanog otvorenja, u Hotelu Lav u Vukovaru je upriličena dodela diploma polaznicima kursa apiterapije. Bio je to prvi ovakav kurs na našem području, a položilo ga je 17 polaznika.

Otvaranju prve punionice meda i dodeli diploma prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Sandra Mijatović