Vukovarski mališani obeležili početak Dečje nedelje

Dečji vrtići “Vukovar” I i “Vukovar II” u ponedeljak su na glavnom gradskom Trgu obeležili početak Dečje nedelje i Međunarodni dan deteta. Ovogodišnji slogan centralne manifestacije vukovarskih vrtića je “Ljubav deci pre svega”, a cilj obeležavanja Dečje nedelje je usmeravanja pažnje odraslih na potrebe i prava deteta, položaj deteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.

Dečja nedelja tradicionalno se obeležava svake godine u prvoj nedelji meseca oktobra, a ove godine deca i vastpitačice iz vukovarskih vrtića obeležili su je plesom i pesmom.

– Nažalost prošle godine zbog Covida, nismo bili u situaciji da obeležimo Dečju nedelju , ali ove godine ćemo uživati, radovati se i slaviti svi zajedno. Mi smo naše vrtiće preselili na Trg da bismo svi zajedno sa decom i roditeljima uživali. Deca su rekla svoja prava, njih smo zapisali i balonima pustili u svet, da ceo svet zna da deca imaju prava, a naše je pravo kao i obaveza da decu učimo njihovim pravima i obavezama – rekla je direktorica vrtića “Vukovar I” Mirjana Kulić.

Iz Dečjeg vrtića “Vukovar II” u programu ove centralne manifestacije učestvovale su tri vrtićke grupe.

– Danas na centralnom gradskom Trgu u organizaciji s Dečjim vrtićem “Vukovar I” obeležavamo početak Dečje nedelje. Ove nedelje kroz razne aktivnosti obeležavamo Dečju nedelju i trudimo se da deci, a i odraslima pokažemo koja su dečja prava, a isto tako i njihove obaveze. Cilj je da se odraslima predstave prava koja deca imaju, da odrasli čuju najmlađe i da se u skladu s tim ponašaju – kaže direktorica Dečjeg vrtića “Vukovar II” Marina Latinović.

U obeležavanju Dečje nedelje i Međunarodnog dana deteta deci i vaspitačicama iz vrtića pridružili su se i predstavnici Grada Vukovara, a prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Filip Sušac. Istakao je da Vukovar kontinuirano beleži porast upisane dece u vrtiće. U pedagošku 2021./2022. upisano je 814 dece što je za 24 deteta više nego lani. Vaspitačima je čestitao Svetski dan učitelja, koji se obeležava 5. oktobra.

S.M.