U Tehničkoj školi Nikola Tesla Vukovar proveden preventivni program “Zajedno protiv govora mržnje”

U Tehničkoj školi “Nikola Tesla” Vukovar danas je predstavljen preventivni program “Zajedno protiv govora mržnje”. Program su organizovale Policijske uprave Vukovarsko-sremska, Osječko-baranjska i Međimurska, uz podršku Direkcije policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva nauke i obrazovanja te uz podršku Veća za prevenciju Grada Vukovara i organizacija civilnog društva.

Tehnička škola Nikola Tesla Vukovar od 2017. godine, u skladu s programom proaktivnih i preventivnih mera Grada Vukovara, policije i partnera provodi različite programe iz područja prevencije.

– Danas smo pripremili puno toga. Prvo je izrada murala Nikole Tesle u grafiterskom stili, pod motom i citatom samog Nikole Tesle koji glasi “Ljudi su povezani nevidljivim silama. Svi smo mi jedno!”. Drugo je ono što mladi vole i što je povezano sa prevencijom a to je promovisanje zdravih stilova života kroz sport. Reč je o fudbalskoj utakmici “Ja sam za fer play”. Treća je radionica “Respect” na temu tolerancije u kojoj se prikazuje da izrada grafita ne može i ne treba biti povezana sa huliganizmom nego predstavlja oblik određen oblik umetnosti i tu ćemo mlade aktivno uključiti. Četvrta stvar je nešto čemu se mladi jako raduju, a to je radionica “Prometna tolerancija” u sklopu projekta “Sigurna vozačka dozvola” kojeg policija provodi sa partnerima, a oni najbolji će dobiti priliku za besplatno polaganje vozačkog ispita- rekla je voditeljka službe prevencije Direkcije policije Sandra Veber.

Direktor Tehničke škole Nikola Tesla, Đorđe Lukić kaže da je zainteresovanost učenika za ovaj preventivni program velika.

– Odrađujemo jedan izuzetno kvalitetan i dobro zamišljen projekat. Mi smo škola koja mnogo radi na projektima, kako Evropske unije tako i naše države tako da smo pristali da učestvujemo i u ovom projektu. Naši učenici zajedno sa svojim profesorima će danas pokazati jednu vrstu tolerancije koja treba da postoji među mladima. Mi kao prosvetni radnici pre svega radimo za dobrobit našeg društva i lokalne zajednice da bi povezali mlade ljude kako bi oni sutra zajedno radili – kaže direktor Tehničke škole Nikola Tesla Vukovar.

Radionicama su zadovoljni i učenici koji su mišljenja da se vršnjačko nasilje može sprečiti razgovorom sa stručnim osobama. Smatraju da organizacija ovakvih akcija, utakmica i kvizova zbližava mlade.

Ovaj preventivni program policijskih uprava i Tehničke škole Nikole Tesle Vukovar podržali su i predstavnici gradske vlasti.

Tekst i foto: Sandra Mijatović