Završili 15. “Brankovi dani u Vukovaru”

Kod hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u nedelju su svečano zatvoreni ovogodišnji 15. “Brankovi dani u Vukovaru” kulturna i duhovna manifestacija posvećena srpskom pesniku Branku Radičeviću, čija je majka rodom iz Vukovara i koji je u srećnim danima svog života dolazio u Vukovar. Ovogodišnja manifestacija imala je šest programskih dana, a otvorena je 12. septembra 7. Festivalom etno muzike. U okviru  manifestacije održan je i Solistički koncert Ansambla narodnih igara SKD “Prosvjeta” iz Vukovara, Integrisani radni dani za učenike osnovnih škola, Školski čas na otvorenom za učenike srednjih škola i jučerašnji poslednji program koji je započeo Besedom književnika Đorđa Nešića.

– Niko u srpskoj poeziji, ni pre ni posle Branka, nije pevao tako kao da je srpski jezik propevao prvi put, imenujući i slaveći život prirode i ljudi u njoj – rekao je, između ostalog, Nešić, podsećajući da je u nepunih 30 godina života Branko stigao da napiše 54 lirske i sedam epskih pesama i da njima postane jedan od temeljnih kamenova srpske poezije.

U poslednjem programu ovogodišnje manifestacije učestvovali su recitatori iz vukovarske Gimnazije i Osnovne škole “Dragutin Tadijanović”, deca iz Dečjeg vrtića “Vukovar 2”, Etno ansambl “Đurđevak” iz Bobote, Muzička sekcija Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Osijek, Muška pevačka grupa “Naši koreni” Prosvjetinog pododbora u Borovu, Tamburaški sastav “Dunavske zore” iz Borova, Tamburaška sekcija Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova i Plesna grupa “Venera” iz Vukovara.

Nagrađeni su i najbolji učenički literarni radovi na temu “Mostovi”. Na literarni konkurs “Ružica Radičević” stiglo je 76 radova iz devet osnovnih i tri srednje škole u nastavi na srpskom jeziku i pismu. Iz svake škole nagrađen je po jedan rad, a tri najbolja rada Nagradom “Ružica Radičević” prvog reda, ističe protojerej-stavrofor i drugi vukovarski paroh Miljen Ilić.

– U okviru razredne nastave za najbolji rad ocenjen je rad Sonje Bačko iz Područne škole Silaš OŠ Tenja. Mentor je bila Jasminka Šarčević. Za najbolji rad u predmetnoj nastavi ocenjen je David Gavrilović, učenik 7. razreda OŠ Negoslavci, a mentor je bila Milica Šarčević Tunjić. Za najbolji rad u konkurenciji srednjih škola proglašen je rad Sare Atlagić, učenice 4. razreda Gimnazije, a mentor je bila Ljiljana Bajac Nikolić.

Četvrtu godinu zaredom nagrađen je rad Sare Atlagić, koja je danas maturant vukovarske Gimnazije.

– Volim da pišem, da zabeležim sve što osećam i vidim. Osećam se ponosno što već četvrtu godinu osvajam ovu nagradu, to mi jako puno znači – priča ova maturantkinja.

O najboljim radovima odlučila je stručna komisija na čijem čelu je bila Milica Stojanović, predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština, a članice Jadranka Radošević, savetnica za srpski jezik u Ministarstvu obrazovanja i profesor doktor Ljiljana Bajac Nikolić iz vukovarske Gimnazije.

Zadovoljstvo brojem i kvalitetom učeničkih radova izrazila je članica Stručne komisije Jadranka Radošević.

– Učeničke radove čitali smo sa zadovoljstvom. Imali smo podjednak broj pesama i proznih radova. Radovi su odlični. Radujemo se tome i potičemo decu na literarno stvaralaštvo. Ove godine su sve škole obaveštene. Imali smo i otvoreni školski čas na Dobroj vodi za srednjoškolce pa ćemo se truditi da ubuduće uključimo i osnovne škole jer deca žele da pišu i učestvuju – podvlači Jadranka Radošević.

Ovogodišnji 15. “Brankovi dani u Vukovaru završili su podelom zahvalnica učesnicima u programu i sponzorima, među kojima je i Radio Borovo kao jedan od medijskih sponzora.

Manifestacija “Brankovi dani u Vukovaru” održava se u organizaciji Srpske pravoslavne parohije vukovarske, a njen pokretač je nekadašnji drugi vukovarski paroh, protojerej-stavrofor Jovan Radivojević, koji je 2016. stradao u saobraćajnoj nesreći.  

D.Z.