Održan 9. Festival “Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema”

U organizaciji udruženja “Čuvari srpskog identiteta” sinoć je u kongresnoj sali Ružičkine kuće u Vukovaru održan 9. Festival harmonike – Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, koji je ove godine bio revijalnog karaktera. Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je šest harmonikaša s našeg područja. 

– Zbog epidemioloških mera ovogodišnji festival je revijalnog karaktera, nismo mogli ni najaviti održavanje ovog festivala, kao ni dolazak velikog broja gledalaca, kao što je to bilo proteklih godina. Želja nam je da se ovaj festival održi, da održimo ovu tradiciju i da sledeće godine izađemo na otvoreno. Učesnici iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Rumunije ove godine se nisu odlučili na dolazak, a svim domaćim učesnicima koji su se odazvali zahvaljujem na učešću – kaže predsednik udruženja Dragan Todić.

Na festivalu je prvi put učestvovao Stjepan Blažević, koji je publici pokazao umeće sviranja kola „Paraćinka“ i pesama „Harmoniko moja“ i „Divlje ruže“.

– Dolazim iz Osijeka, sa harmonikom se družim tri godine. Učenik sam Novice Todića, prvi put sam na ovom festivalu i nadam se da će ih biti još – kaže Blažević.

U revijalnom delu programa učestvovao je Narodni orkestar pod upravom Novice Todića kao i vokalni solista Georgije Kovačević, a svojim plesnim koreografijama program je uveličala Plesna grupa “Venera” iz Vukovara. 

Planove za jubilarni 10. festival “Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema otkrio nam je Dragan Todić.

– Nadamo se da će sledeće godine ova manifestacija biti znatno bolje organizovana. Najavljujemo da 10. jubilarni festival planiramo održati na otvorenom prostoru 10. jula jer smo dogovorili sa našim festivalom u Soko Banji, festivalom s najdužom tradicijom, da organizujemo polufinalno takmičenje harmonikaša, gde bi oni usmerili i druge učesnike da dođu na ovaj naš prostor i pokažu svoje umeće. Ponovo bi pozvali i sve izvođače koji su bili prisutni i proteklih godina, od Milana Topavlovića – Topalka, Snežane Babić – Sneki, Biljane Jeftić, Ace Ilića, Radiše Uroševića kao i naših poznatih harmonikaša Branimira Đokića, Siniše Vićentijevića i Miroljuba Miće Jankovića, da se svi okupimo sledeće godine u Vukovaru jer se radi o 10. festivalu “Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema” – kaže Todić.

Održavanje manifestacije finansijski je podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, a medijski pokrovitelji bili su Radio Borovo i Radio Dunav. 

S.M.