22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U SKC-u Vukovar sinoć predstavljene dve knjige Dragoljuba Vojnovića

2 min read

Sinoć je u prostorijama Srpskog kulturnog centra u sklopu ciklusa “SKC sredom” održana promocija dve knjige Dragoljuba Vojnovića. Reč je o knjizi poezije za decu “Vasja mačak” i o knjizi epigrama “Srbine, iseli se”.

Predsednik Srpskog kulturnog centra Srđan Sekulić, nakon pozdravnog govora pročitao je recenziju knjige poezije za decu “Vasja mačak” koju je napisao književnik Đorđe Nešić.

– Čitajući Solženjicina upoznao sam lik mačka Vasja kojem sam dao da putuje, da upozna Pipi dugu čarapu, Toma Sojera. Haklberi Fina, da upozna sve likove Branka Ćopića, pa do naših romantičara Branka Radičevića i Zmaja Jove. Nakon svake pesme postoji uputa da se krene u biblioteku, da se knjiga pročita i da se sam čitalac uveri šta je u knjizi – priča autor Dragoljub Vojnović

Recenziju za knjigu epigrama “Srbine, iseli se” napisao je profesor Svetozar Livada.

Prema rečima autora, ova knjiga epigrama nastala je za 10-15 dana jer je vreme u kojem živimo idealo za pisanje epigrama koji su kao vrsta književnog dela uglavnom nestali.

– Forme epigrama se nisam strogo držao nego sam je prilagodio svojim potrebama i onim što sam hteo da kažem. Suština epigrama je da bocne, da ako je potrebno i ubode u nešto što u društvu i čoveku nije dobro – kaže Vojnović.

Teme knjige epigrama “Srbine, iseli se” različite su, od ličnih problema autora do bivših i sadašnjih političara u Hrvatskoj i Srbiji.

Prema rečima direktora Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđana Sekulića sinoć održanim programom započeo je novi programski ciklus “SKC sredom. 

Tekst i foto: Sandra Mijatović

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.