Na okruglom stolu u Dalju o revitalizaciji Erdutske kule

Spread the love

U prostorijama Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut u sredu je organizovan okrugli sto “Kulturna baština i održivo upravljanje”. Okrugli sto održan je u okviru projekta “Erdutska kula – izrada projektne dokumentacije za potrebe obnove kulturne baštine na području opštine Erdut”.

Ukupna vrednost projekta, čija je realizacija predviđena do 9. marta 2022. godine, iznosi milion i 130 hiljada kuna, od čega je učešće opštine Erdut 15 odsto, a ostalo su bespovratna sredstva Evropske unije iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, saznajemo od voditeljke projekta Sonje Klajić.

– Sam cilj projekta je da se izradi kvalitetna projektno-tehnička dokumentacija za revitalizaciju srednjovekovne Erdutske kule, koja je najznačajnije kulturno dobro u Opštini Erdut, a usudim se reći i na području Osječko-baranjske županije. S obzirom da nas ljudi pitaju kad se kreće s radovima na kuli želim da pojasnim da u ovoj fazi izrađujemo dokumentaciju kojom stvaramo temelje za neke buduće, konkretnije korake. Cilj nam je da izradimo kvalitetnu dokumentaciju s kojom ćemo u budućnosti aplicirati za sredstva s kojima ćemo moći raditi neke konkretne zahvate na našoj kuli, ali je preduslov, ponavljam, izrada kvalitetne projektno-tehničke dokumentacije – navodi Klajićeva.

Izrada idejnog projekta poverena je firmi “Kor d.o.o.” iz Dubrovnika. 

– Oni su taj posao dobili putem javne nabavke i već su izradili idejni projekat. Kroz projekat smo formirali i tročlani tim stučnjaka. Radi se o stručnjacima iz oblasti geodezije, istorije i stručnjaku konzervatoru, koji su nam pomogli da neke naše vizije i ideje pretočimo u projektni zadatak – pojašnjava naša sagovornica.

Idejnim projektom predviđena je statička sanacija, konzervacija i delimična restauracija četvrtaste i okrugle kule i ostataka zapadnog bedema, ugradnja ostakljenog lifta i podnih etaža za smeštaj stalne tematske postavke, vidikovac na krovnoj terasi, uređenje kapelice, interpolacija podnih etaža i stubišta unutar okrugle kule te konzervacija i prezentacija arheoloških ostataka starog grada, rečeno je na okruglom stolu.

Moderatori okruglog stola bili su stručnjaci iz zagrebačkog preduzeća OIKON d.o.o. – Instituta za primenjenu ekologiju Ivan Tekić i Jelena Mihalić, zaduženi za Plan upravljanja kulturnom baštinom.

– Plan upravljanja se inače radi na 10 godina sa mogućnošću revidiranja nakon pet godina, kao input lokalnoj samoupravi kako u narednom periodu upravljati kulom i svim sadržajima, dakle predložićemo određene aktivnosti koje se tiču i širih dionika, kako bi čitava zajednica imala korist od njene obnove – navodi Jelena Mihalić.

Nosilac projekta je Opština Erdut, a partner na projektu Turistička zajednica Opštine Erdut.

Prema rečima zamenika predsednika Turističke zajednice Darka Barjaktarevića obnova ovog zaštićenog kulturnog dobra donosi i novu dodanu vrednost lokalnoj zajednici.

– Sa ovakvim uređenjem, koje smo kroz ovaj projekat postavili, mi dobijamo novi turistički proizvod, dodajemo u taj objekat elemente koji mogu poslužiti ovoj lokalnoj zajednici na prezentaciji i stavljanju u funkciju svojih proizvoda, a to su prvenstveno vino i proizvodi od voća i povrća – rekao je Barjaktarević na okruglom stolu, na koji su organizatori pozvali i lokalne vinare i OPG-ove koji se bave seoskim turizmom.

D.Z.