Borovo: Akcija Udruženja žena Vukovar povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Udruženje žena Vukovar, javnim akcijama u Borovu i Borovu naselju, obeležava Međunarodni dan starijih osoba. Jutros su ispred Opštine Borovo za starije meštane organizovali akciju besplatnog merenja pritiska i nivoa šećera u krvi.

“Uključivanjem do bolje integracije” naziv je projekta kojeg ovo udruženje provodi od 2020. do 2023. godine. Partneri na projektu su Centar za socijalnu zaštitu i Opštine Trpinja i Stari Jankovci.

Prema rečima voditeljke projekta Mirjane Mizdrak Mišanović cilj ovog projekta je razvoj alternativnih socijalnih usluga i širenje tih usluga u ruralna područja u kojima te usluge nisu dostupne, a s ciljem poboljšanja kvaliteta života starijih osoba i smanjenja socijalne isključenosti i siromaštva.

– Jedna od aktivnosti projekta “Uključivanjem do bolje integracije” je i obeležavanje značajnih dana, a to je upravo Međunarodni dan starijih osoba koji se obeležava 1. oktobra i u sklopu toga imamo organizovanu javnu akciju besplatnog merenja pritiska i nivoa šećera u krvi za sve starije sugrađane koji dođu na ovu akciju. Ove godine smo akciju, koju inače provodimo na području Grada Vukovara, proširili i na Opštinu Borovo gde provodimo još jedan projekat – rekla je voditeljka projekta Mirjana Mizdrak Mišanović.

U ovoj akciji su im se pridružili i učenici – volonteri iz Tehničke škole “Nikola Tesla” Vukovar. Radi se o učenicima prvog i drugog razreda srednje škole koji su, u znaku međugeneracijske solidarnosti, došli da podrže ovu akciju Udruženja žena Vukovar.

Kako kaže Maja Savić, profesorka u Tehničkoj školi “Nikola Tesla” za starije sugrađane pripremili su pitanja, o tome šta je za njih sreća, a nadali su se i da će im stariji sugađani dati nekoliko korisnih saveta za njihovu budućnosti. Učestvovanjem u ovoj akciji želeli su pokazati da i mladi ljudi misle na stariju populaciju.

Budući da je Opština Borovo partner u ovom projektu, članovi i voditeljka Podružnice kluba osoba treće dobi iz Borova Svetlana Ostojić došli su podržati ovu akciju.

Udruženje žena Vukovar ovu akciju provodi i sutra u parku, u Borovu naselju, kod fontane, gde će im se pored učenika-volontera Tehničke škole “Nikola Tesla” Vukovar pridružiti i deca Dečjeg vrtića Vukovara 2 iz Borova naselja.

Tekst i foto: Sandra Mijatović