U Vukovaru obeležen Dan nacionalnih manjina VSŽ

Spread the love

Na gradskom trgu u Vukovaru u nedelju je u organizaciji Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina VSŽ obeležen Dan nacionalnih manjina naše županije. Svoju bogatu kulturu, tradiciju i gastronomiju predstavile su rusinska, srpska, bošnjačka, mađarska, ukrajinska, slovačka i nemačka nacionalna manjina, a izostali su jedino predstavnici albanske manjine.

Na značaj obeležavanja Dana nacionalnih manjina ukazao je predsednik Koordinacije i predsednik županijskog Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević.

– Važno je da nacionalne manjine pokažu bogatstvo običaja, kulture, tradicije koju neguju. Ta raznolikost ujedno obogaćuje i društvo u celini- rekao je Mikerević i dodao da nacionalne manjine ostavaruju jako dobru saradnju sa Vukovarsko-sremskom županijom.

Ovogodišnji domaćin Dana nacionalnih manjina VSŽ bilo je Veće mađarske nacionalne manjine VSŽ čija je predsednica Rozalija Jakumetović.

– Nacionalne manjine su deo Republike Hrvatske i smatram da se i većinski narod može dičiti sa nama. Mi prezentujemo tradiciju i kulturu svoga naroda i to nikada nećemo zaboraviti– istakla je Jakumetović.

Ispred Vukovarsko-sremske županije manifestaciji je prisustvovao zamenik župana iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić koji je istakao da pripadnici rusinske, srpske, bošnjačke, mađarske, ukrajinske, slovačke, nemačke i albanske nacionalne manjine čine 20 odsto stanovništva županije.

– Za županiju je to od velike važnosti jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine- naglasio je Jeremić.

Nakon službenog otvaranja manifestacije upriličen je obilazak štandova svake nacionalne manjine na kojima su predstavljene njihove rukotvorine, izdavaštvo i nacionalna jela.

U kulturno- umetničkom delu programa nastupili su Ženska pevačka grupa „Jesenska ruža“ iz Vukovara, KUD „Ljiljan“ iz Rajevog Sela, Pevačka grupa „Drei rosen“ iz Vukovara, kulturno-umetnička društva „Joakim Hardi“ iz Petrovaca, “Branislav Nušić” iz Borova i „Osif Kostelnik“ iz Vukovara, Slovačko kulturno-prosvetno društvo „Ljudevit Štur“ iz Iloka i Ukrajinsko kulturno-prosvetno društvo „Ivan Franko“ iz Vukovara.

Manifestaciji su, između ostalih prisustvovali i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, konzulica Ljudmila Ostojić iz Generalnog konzulata RS u Vukovaru, direktor Uprave za nacionalne manjine u Ministarsvu nauke i obrazovanja Nandor Čapo, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegov zamenik iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar.

S. V.