Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova organizovalo izlet u Beograd

U sklopu posete srpskoj prestonici članovi Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova obišli su u subotu novi urbani centar u izgradnji – Beograd na vodi i Savski trg, gde je 27. januara otkriven spomenik srpskom srednjovekovnom vladaru Stefanu Nemanji, visok 23 metra i težak 68 tona. Spomenik – postament velikom srpskom županu delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova i beogradskog arhitekte Petra Arsića. Smešten je ispred zgrade nekadašnje Železničke stanice.

Organizovan je i obilazak hrama Svetog Save na Vračaru, obilazak autobusom rezidencijalnog dela Dedinja, a izlet je završio zajedničkim ručkom u boemskoj Skadarliji i slobodnim obilaskom Knez Mihailove ulice i Kalemegdana.

Sa kulturno-istorijskim znamenitostima ovog grada izletnike je upoznao turistički vodič Joca Tipold, podsetivši da je Beograd jedan od najstarijih evropskih i svetskih gradova.

– Na prostoru Beograda ljudi žive već 9.000 godina, od kamenog doba do prvog grada koji su stvorili Rimljani. To je bilo negde u prvoj polovini 1. veka pre nove ere, kada su Rimljani shvatili da je Beograd, koji su oni u to vreme zvali Singidunum, strateški veoma važan za kontrolu Dunava jer je Dunav i danas, a posebno u prošlosti, bio najvažnija reka Evrope – kaže Tipold.
 

Beograd, koji je u svojoj istoriji na desetine puta bio razaran i obnavljan, danas je veliko gradilište, a u gradu na ušću Save u Dunav živi oko 2 miliona ljudi, uključujući i hiljade stranaca i studenata.

– Danas je Beograd, kao što posetioci mogu da vide, grad u izgradnji i dinamičnom razvoju. Dobili smo i novi “grad u gradu”, a to je Beograd na vodi, jedno elitno i ekskluzivno naselje, veoma lepo. Dobićemo uskoro i metro, novu železničku stanicu. Dobili smo divno preuređenje Trga Republike i Savskog trga. Na svakom koraku se vidi napredak. Ovo je poziv za sve kojima je Beograd blizu ili u srcu da dođu. Beograd je otvoren grad i pripada svima – priča ovaj turistički vodič i rođeni Beograđanin.

Izlet u Beograd bio je svojevrsno nagradno putovanje za članove dramske sekcije borovskog KUD-a, ističe predsednik društva Rado Bosić.

– Ovom ekskurzijom ispunili smo obećanje dato članovima dramske sekcije. Nadam se da su svi uživali, a ja sam kao organizator i vođa ovog puta prezadovoljan onim što smo videli i doživeli – ističe Bosić.

Posetom Beogradu zadovoljni su i izletnici, koje je prilikom boravka u srpskoj prestonici poslužilo sunčano i toplo vreme pa se nadaju novom izletu i druženju.

D.Z.

Foto: KUD “Branislav Nušić”/Radio Borovo