Godišnja nagrada “Branimir Kurucić” dodeljena Slavoljubu Laziću iz Borova

Spread the love

Slavoljub Lazić iz Borova dobitnik je godišnje nagrade “Branimir Kurucić” koju “Prosvjetin” regionalni Koordinacioni odbor iz Vukovara dodeljuje istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos u očuvanju tradicije i kulture Srba na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Od rane mladosti, već 42 godine, Lazić se bavi amaterskim stvaralaštvom u folkloru, glumi i pevanju. Od 1979. godine član je Kulturno-umetničkog društva “Maksim Gorki” iz Borova naselja. Nakon ratnih dešavanja 1996. godine s grupom istomišljenika inicira obnavljanje rada Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” u Borovu. Član je folklornog ansambla borovskog “Nušića”, a potom i dramske sekcije. Jedan je od inicijatora osnivanja i voditelj Muške pevačke grupe “Naši koreni” koja deluje pri Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta” pododboru Borovo i član folklorne sekcije Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova. Nagrada je Laziću uručena sinoć na zatvaranju 24. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u Hrvatskom domu Vukovar. Nagrada nosi ime po osnivaču ove manifestacije i dugogodišnjem predsedniku Prosvjetinog Koordinacionog odbora, vukovarske “Prosvjete” i KUD-a “Sloga” pokojnom Branimiru Kuruciću.

– Ova nagrada predstavlja satisfakciju za moj rad, koji je prepoznat i priznat. U ovo što radim uložio sam dosta rada i truda, puno je tu i odricanja, tako da mi ova nagrada znači mnogo i predstavlja podstrek za dalji rad – kaže Lazić, koji je i član Predsedništva Prosvjetinog pododbora u Borovu, na čiji je predlog i dobio ovu nagradu.

Laureatu je nagradu uručio predsednik Prosvjetinog regionalnog Koordinacionog odbora Svetislav Mikerević, a Lazić je na poklon dobio i umetničku sliku.

U svom obraćanju prisutnima Mikerević je podsetio da na istoku Hrvatske deluje 18 Prosvjetinih pododbora i Ansambl narodnih igara SKD “Prosvjeta” sa sedištem u Vukovaru.

– To je i cilj manifestacije “Dani kulture Srba”, da Prosvjetini pododbori i Ansambl narodnih igara SKD “Prosvjeta” prikažu šta su radili u protekloj godini. S obzirom na epidemiju koronavirusa ove godine se nismo mogli pokazati u najboljem svetlu, ali smo uspeli realizovati sve planirane programe. Zahvaljujem se svima koji su i ove godine dali svoj doprinos – rekao je Mikerević.

Ovogodišnji 24. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema otvoreni su 3. septembra u Belom Manastiru. U Osijeku je 4. septembra održano Pesničko veče. Prosvjetin pododbor u Ostrovu bio je 11. septembra domaćin Dramske večeri uz učešće Dramskog ansambla iz Pačetina s predstavom “Lepotica i zver”, a u Bijelom Brdu je 18. septembra održana Smotra folklora. U organizaciji vukovarske “Prosvjete” 18. i 19. septembra održana je likovna kolonija “Boja Vukovara” te poslednji program manifestacije sinoć u Vukovaru.

U poslednjem programu ovogodišnje manifestacije učestvovali su pijanistkinja Nataša Lapčević, vokalna solistkinja Katarina Lukić iz Borova, koja je otpevala dve narodne pesme a cappella (bez instrumentalne pratnje), Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”, Tamburaški orkestar “Vučedolski zvuci” sa vokalnim solistom Radio Televizije Vojvodine Živojinom Jergićem i Ansambl narodnih igara SKD “Prosvjeta” koji se predstavio igrama iz okoline Užica. Program je vodio Uroš Antić. U predvorju Hrvatskog doma Vukovar postavljena je retrospektivna izložba slika s likovne kolonije “Boja Vukovara”.

Smotre recitatora i literaraca, koje se održavaju kao pretprogrami ove manifestacije, ove godine nisu održane jer u njima učestvuju deca, što nije u skladu s preporučenim epidemiološkim merama.

Manifestaciju je zvanično zatvorila potpredsednica Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Radmila Latas.

– Večeras vas želim pozvati da i ubuduće pratite programe ove manifestacije i kulturne događaje koje organizuje SKD “Prosvjeta”, budući da samo vaša podrška i aplauzi svim učesnicima daju snagu da i dalje nastave da održavaju kulturni amaterizam kojim se bave – poručila je Radmila Latas.

Generalni sekretar SKD “Prosvjeta” Slobodan Živković čestitao je Koordinacionom odboru za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem na uspešnoj organizaciji ovogodišnjih 24. Dana kulture Srba.

– Želim da čestitam organizatorima, ljudima koji su učestvovali u osmišljavanju ovogodišnjeg programa jer ovo nisu uslovi koji nam omogućavaju organizaciju jedne ovakve manifestacije s velikim brojem programa i učesnika. Uložili su maksimalan trud i više od onoga što se od njih očekivalo da bi ova manifestacija, koja je jedna od najznačajnijih u okviru društva, a svakako najznačajnija na istoku Hrvatske, i ove godine bila realizovana na visokom nivou sa kvalitetnim programima – ističe generalni sekretar SKD “Prosvjeta”, u čijem sastavu danas deluju 53 pododbora širom Hrvatske s preko dve hiljade aktivnih članova.

Svečanom programu i zatvaranju 24. Dana kulture Srba prisustvovali su konzulica Ljudmila Ostojić iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, narodna poslanica Narodne skupštine Srbije Sanja Lakić, SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednik ZVO Dejan Drakulić, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i drugi predstavnici ovdašnjeg društvenog i političkog života.

Organizaciju i ovogodišnje manifestacije finansijski je podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

D.Z.