27/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Godišnja nagrada “Branimir Kurucić” dodeljena Slavoljubu Laziću iz Borova

6 min read

Slavoljub Lazić iz Borova dobitnik je godišnje nagrade “Branimir Kurucić” koju “Prosvjetin” regionalni Koordinacioni odbor iz Vukovara dodeljuje istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos u očuvanju tradicije i kulture Srba na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Od rane mladosti, već 42 godine, Lazić se bavi amaterskim stvaralaštvom u folkloru, glumi i pevanju. Od 1979. godine član je Kulturno-umetničkog društva “Maksim Gorki” iz Borova naselja. Nakon ratnih dešavanja 1996. godine s grupom istomišljenika inicira obnavljanje rada Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” u Borovu. Član je folklornog ansambla borovskog “Nušića”, a potom i dramske sekcije. Jedan je od inicijatora osnivanja i voditelj Muške pevačke grupe “Naši koreni” koja deluje pri Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta” pododboru Borovo i član folklorne sekcije Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova. Nagrada je Laziću uručena sinoć na zatvaranju 24. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u Hrvatskom domu Vukovar. Nagrada nosi ime po osnivaču ove manifestacije i dugogodišnjem predsedniku Prosvjetinog Koordinacionog odbora, vukovarske “Prosvjete” i KUD-a “Sloga” pokojnom Branimiru Kuruciću.

– Ova nagrada predstavlja satisfakciju za moj rad, koji je prepoznat i priznat. U ovo što radim uložio sam dosta rada i truda, puno je tu i odricanja, tako da mi ova nagrada znači mnogo i predstavlja podstrek za dalji rad – kaže Lazić, koji je i član Predsedništva Prosvjetinog pododbora u Borovu, na čiji je predlog i dobio ovu nagradu.

Laureatu je nagradu uručio predsednik Prosvjetinog regionalnog Koordinacionog odbora Svetislav Mikerević, a Lazić je na poklon dobio i umetničku sliku.

U svom obraćanju prisutnima Mikerević je podsetio da na istoku Hrvatske deluje 18 Prosvjetinih pododbora i Ansambl narodnih igara SKD “Prosvjeta” sa sedištem u Vukovaru.

– To je i cilj manifestacije “Dani kulture Srba”, da Prosvjetini pododbori i Ansambl narodnih igara SKD “Prosvjeta” prikažu šta su radili u protekloj godini. S obzirom na epidemiju koronavirusa ove godine se nismo mogli pokazati u najboljem svetlu, ali smo uspeli realizovati sve planirane programe. Zahvaljujem se svima koji su i ove godine dali svoj doprinos – rekao je Mikerević.

Ovogodišnji 24. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema otvoreni su 3. septembra u Belom Manastiru. U Osijeku je 4. septembra održano Pesničko veče. Prosvjetin pododbor u Ostrovu bio je 11. septembra domaćin Dramske večeri uz učešće Dramskog ansambla iz Pačetina s predstavom “Lepotica i zver”, a u Bijelom Brdu je 18. septembra održana Smotra folklora. U organizaciji vukovarske “Prosvjete” 18. i 19. septembra održana je likovna kolonija “Boja Vukovara” te poslednji program manifestacije sinoć u Vukovaru.

U poslednjem programu ovogodišnje manifestacije učestvovali su pijanistkinja Nataša Lapčević, vokalna solistkinja Katarina Lukić iz Borova, koja je otpevala dve narodne pesme a cappella (bez instrumentalne pratnje), Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”, Tamburaški orkestar “Vučedolski zvuci” sa vokalnim solistom Radio Televizije Vojvodine Živojinom Jergićem i Ansambl narodnih igara SKD “Prosvjeta” koji se predstavio igrama iz okoline Užica. Program je vodio Uroš Antić. U predvorju Hrvatskog doma Vukovar postavljena je retrospektivna izložba slika s likovne kolonije “Boja Vukovara”.

Smotre recitatora i literaraca, koje se održavaju kao pretprogrami ove manifestacije, ove godine nisu održane jer u njima učestvuju deca, što nije u skladu s preporučenim epidemiološkim merama.

Manifestaciju je zvanično zatvorila potpredsednica Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Radmila Latas.

– Večeras vas želim pozvati da i ubuduće pratite programe ove manifestacije i kulturne događaje koje organizuje SKD “Prosvjeta”, budući da samo vaša podrška i aplauzi svim učesnicima daju snagu da i dalje nastave da održavaju kulturni amaterizam kojim se bave – poručila je Radmila Latas.

Generalni sekretar SKD “Prosvjeta” Slobodan Živković čestitao je Koordinacionom odboru za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem na uspešnoj organizaciji ovogodišnjih 24. Dana kulture Srba.

– Želim da čestitam organizatorima, ljudima koji su učestvovali u osmišljavanju ovogodišnjeg programa jer ovo nisu uslovi koji nam omogućavaju organizaciju jedne ovakve manifestacije s velikim brojem programa i učesnika. Uložili su maksimalan trud i više od onoga što se od njih očekivalo da bi ova manifestacija, koja je jedna od najznačajnijih u okviru društva, a svakako najznačajnija na istoku Hrvatske, i ove godine bila realizovana na visokom nivou sa kvalitetnim programima – ističe generalni sekretar SKD “Prosvjeta”, u čijem sastavu danas deluju 53 pododbora širom Hrvatske s preko dve hiljade aktivnih članova.

Svečanom programu i zatvaranju 24. Dana kulture Srba prisustvovali su konzulica Ljudmila Ostojić iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, narodna poslanica Narodne skupštine Srbije Sanja Lakić, SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednik ZVO Dejan Drakulić, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i drugi predstavnici ovdašnjeg društvenog i političkog života.

Organizaciju i ovogodišnje manifestacije finansijski je podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.