Krivične prijave protiv devet osoba za krijumčarenje migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku

Spread the love

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-sremske su, u saradnji s policijskim službenicima Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta i Policije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad osam hrvatskih državljana starosti 52, 39, 18, 36, 38, 36, 62 i 35 godina i jednim srpskim državljaninom starosti 50 godina, zbog osnovane sumnje u počinjenje krivičnih dela protivzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja te protivzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Sumnja se da su se spomenute osobe zajedno s više osoba s područja Bosne i Hercegovine udružile kako bi iz koristoljublja omogućili stranim državljanima da, uz plaćanje novčane naknade, izbegavajući graničnu kontrolu nezakonito uđu s teritorije Bosne i Hercegovine na teritoriju Republike Hrvatske te dalje u druge zemlje Evropske unije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičene osobe od maja do septembra 2021. godine u najmanje 25 navrata omogućili stranim državljanima da nezakonito uđu, izađu, borave ili se kreću u Republici Hrvatskoj te uđu na teritoriju druge države članice Europske unije i na taj način nezakonito prebacili preko državne granice najmanje 100 stranih državljana, a za što su primili unapred dogovorenu novčanu naknadu.

U sklopu kriminalističkog istraživanja je 22. septembra, na području Vukovarsko-sremske županije i Grada Zagreb uhapšeno pet hrvatskih državljana, dok se jedan hrvatski i jedan srpski državljanin od ranije nalaze u Istražnom zatvoru, a za dvojicom hrvatskih državljana se traga. Nad uhapšenim osobama su, na osnovu naloga Županijskog suda u Osijeku, provedene dokazne radnje pretraga osoba, vozila, domova i drugih prostorija, a tokom pretraga pronađeno je više mobilnih telefona, SIM kartica raznih operatera, novčana sredstva u gotovini u iznosu od 78.650 EUR-a, 6.000 KN i 1710 BAM, te razna korespondencija.

Sve uhapšene osobe su dovedene pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok će odgovarajuća krivična prijava biti podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta.

Foto: PU vukovarsko-srijemska