06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ovogodišnja “Boja Vukovara” iznedrila 39 likovnih radova

3 min read

U organizaciji vukovarskog pododbora SKD „Prosvjeta” u Vukovaru je proteklog vikenda održana 26. likovna kolonija „Boja Vukovara” na kojoj je učestvovalo 18 likovnih umetnika iz Hrvatske i Srbije.

Kolonija je održana u sklopu 24. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, koji će ove godine biti održani od 3. do 26. septembra.

Miroslav Pavlović, poznati slikar i ikonopisac iz Tenje,  na ovoj likovnoj koloniji učestvuje već 15 godina.

– Ja sam samostalni umetnik, prvenstveno ikonopisac, a onda i pejzažista. Motivi na mojim slikama vezani su za baštinu ovog područja, dvorišta s đermovima, ravničarske pejzaže i malo apstrakcije inspirisane orhidejama – priča Miroslav.

Svoj talenat i ljubav prema slikanju preneo i na ćerku Tihanu, koja na ovoj koloniji učestvuje prvi put, a svoj stvaralački poriv i umetnički senzibilitet izrazila je kroz “nemirno more”.

– Slikarstvo je moj hobi, pored posla kojim se bavim, slikam kad mi to dozvole druge obaveze i kad dobijem inspiraciju – kaže Tihana.


U Vukovar je iz Apatina stigao arhitekta i slikar Nebojša Šćekić koji na ovoj koloniji takođe učestvuje prvi put. Budući da je ovo ravničarsko područje njegov motiv i inspiracija je ravnica.

– Na ovoj koloniji učestvujem prvi put. Žao mi je što nisam dolazio i ranije, mada dosta vremena provodim u svom ateljeu i puno radim. Pored samostalnih i kolektivnih izložbi svoje radove izlažem i preko društvenih mreža, a učestvujem i na kolonijama. Taj rad me ispunjava – navodi Nebojša.

Na ovogodišnjoj koloniji nastalo je 39 umetničkih radova.


U vukovarskoj “Prosvjeti” pripremili su retrospektivnu izložbu slika “Boja Vukovara 2018./2020.” koja će biti izložena na zatvaranju  24. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u nedelju, 26. septembra od 20 časova u Hrvatskom domu u Vukovaru.

– Slike s ovogodišnje kolonije biće izložene u “Prosvjetinom” novootvorenom prostoru u Županijskoj ulici 57, o čemu će javnost biti pravovremeno obaveštena – rekao nam je predsednik vukovarske “Prosvjete” Milenko Živković.

S.M./D.Z. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.