Grupa od 52 izletnika u organizaciji borovskog Udruženja “Plavi Dunav” posetila Baranju

Grupa od 52 izletnika posetila je juče Baranju, u organizaciji borovskog Udruženja “Plavi Dunav”. Prva stanica bio je hram Svetog oca Nikolaja u Jagodnjaku iz 1725. godine, gde se čuva deo moštiju Svetog Nektarija Eginskog.

Nakon liturgije koju je služio mesni paroh Slobodan Majkić i posluženja u Vatrogasnom domu u Jagodnjaku, za izletnike je organizovana vožnja Kopačkim ritom.

Pre vožnje električnim brodom kraću prezentaciju održala je voditeljica prodaje u Parku prirode Kopački rit Varja Guttert.

Park prirode Kopački rit, koji je ime dobio po obližnjem selu Kopačevu, prostire se na nešto više od 23.000 hektara.

– Što se tiče bogatstva biološke razlolikosti, ponosni smo što imamo više od 2.000 bioloških vrsta i na naš zaštitni znak, a to je orao štekavac. Kontinuirano radimo na edukaciji, kako bismo zaštitili biološku raznolikost parka – ističe Varja.

Izlet je završio zajedničkim ručkom u Vardarcu. Predsednica “Plavog Dunava” Desa Jankov zadovoljna je izletom u Baranju.

– Poslužilo nas je lepo vreme, zbog blizine odredišta nigde nismo žurili, bili smo opušteni, tako da sam prezadovoljna ovim izletom, a to vidim i na licima ljudi. Organizaciju izleta finansijski je pomogla Opština Borovo – rekla nam je predsednica “Plavog Dunava”.

Posetom Baranji zadovoljna je i Ljubica Mirosavljević iz Borova.

– Sve je bilo odlično, poseta Kopačkom ritu i vožnja električnim brodom. U crkvi mi je bilo najlepše – priča Ljubica.

– Izlet je bio za 10 – dodaje Veso Arsić.

U borovskom Udruženju “Plavi Dunav” u toku su pripreme za godišnju skupštinu, a o terminu održavanja članovi će biti pravovremeno obavešteni.

D.Z.