Preminuo Minja Subota

Spread the love

Kompozitor, pevač, voditelj, zabavljač i diplomirani inženjer elektrotehnike Minja Subota preminuo je danas u 83. godini.

Minja Subota rođen je u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu „Stanković”, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio je veliki broj ploča iz te oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene i nagrađene na mnogim festivalima. Među poznatijim kompozicijama su “Homo, homini”, “Čuvar parka”, “Budi dobar prema njoj”, “Čekaj me”, “Dok te ljubim”, “U jednom danu”, “Plava muzika”. U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je pesme na stihove naših najistaknutijih pesnika, koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih. Između ostalih to su pesme: “Deca su ukras sveta”, “Išli smo u Afriku”, “Razbole se lisica” i brojne druge.

Autor je i voditelj emisije “Muzički tobogan” koja je na programu Radio-televizije Srbije emitovana 18 godina i koja je postigla rekordnu gledanost i popularnost.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja.