Javni poziv za uključenje u novu Školsku shemu voća i povrća te mleka i mlečnih proizvoda

Spread the love

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za učešće u Školskoj shemi, koji ostaje otvoren do 25. septembra ove godine i Javni poziv za iskaz interesa dobavljača, koji će biti otvoren tokom školske 2021./2022. godine.

U okviru Školske sheme voće i povrće biće ponuđeno učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mleko i mlečni proizvodi učenicima osnovnih škola, kao poseban obrok nezavisno od obroka u okviru školske prehrane.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, cilj projekta je povećanje unosa svežeg voća i povrća te mleka i mlečnih proizvoda, smanjenje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika, podizanje nivoa znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrednostima svežeg voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda te edukacija učenika u cilju smanjenja otpada od hrane.

U školskoj 2020./2021. godini u Školskoj shemi učestvovale su 803 školske ustanove sa 49 dobavljača i 289.686 učenika. Za njihovu prehranu utrošeno je 639,5 tona voća i povrća te 312.411 litara mleka i mlečnih proizvoda.