Borovo: Završilo provođenje projekta “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza 2”

Spread the love

U Borovu je završilo provođenje projekta “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza 2” u sklopu kojeg je u proteklih 12 meseci bilo zaposleno 30 teže zapošljivih žena. Kroz projekat, čiji je nosilac Opština Borovo, a finansira se Evropskog socijalnog fonda, prošlo je više od 200 korisnika, saznajemo od voditelja projekta Miloša Maksimovića.

– Realizacija projekta započela je 18. juna, dok su zaposlene žene počele s radom 1. septembra 2020. godine. U sklopu ovog projekta zaposlili smo 30 žena za pomoć i podršku starijim osobama u nepovoljnom položaju i osobama sa invaliditetom u njihovim kućama. One su radile do danas, a bile su zaposlene na 12 meseci. Kroz projekat je prošlo 216 korisnika, odnosno svaka žena brinula je o šest korisnika, što je ukupno 180, ali su neki korisnici, nažalost, preminuli, a neki su otišli u domove. Za neke od zaposlenih žena nabavili smo i bicikle, a korisnicima su mesečno isporučivani paketi higijenskih potrepština. Projekat čiji je nosilac Opština Borovo u potpunosti je finansiran iz Evropske unije kroz Evropski socijalni fond i Operativni program “Efikasni ljudski potencijali”. Ukupna vrednost projekta je 2.573.010 kuna – priča Miloš Maksimović, koji je zaposlen na ovom projektu kao voditelj s asistentom Bojanom Romićem.

Zahvaljujući ovom projektu, ali i prethodnom ciklusu zapošljavanja u sklopu programa “Zaželi”, u zasluženu penziju odlazi 63-godišnja Ljubica Ilić, najstarija među zaposlenim ženama.

– Ovaj posao mi je pomagao i u finansijskom smislu, ali i da odem u penziju. Suprug je u penziji i bolestan je, penzija nije velika, tako da je ovo bila odlična prilika. Brinula sam i o svojim roditeljima, tako da sam s lakoćom obavljala ovaj posao. Na korisnike gledam kao na svoje roditelje – kaže Ljubica.

Priliku za posao na ovom projektu pre godinu dana dobila je i 49-godišnja Jasna Damjanović. Iskustva u radu s korisnicima su pozitivna.

– Ima jako puno ljudi kojima niko ne otvori vrata, sami su i onda jedva čekaju taj svaki drugi dan da vi dođete, da s njima porazgovarate – rekla nam je Jasna, koja se kao i njene koleginice nada nastavku ovog programa.

– Zadovoljna sam i s poslom i korisnicima, tako da se nadam da ću opet dobiti priliku. Ženama starijim od 40 godina teško je pronaći posao jer svi traže mlađe radnike. Ovaj program znači puno i nama i korisnicima, korisnicima zapravo mnogo više. Sad su ostali bez pomoći u kući, ali se nadamo ne zadugo – dodaje 47-godišnja Snežana Kuzmanović.

I u Opštini Borovo nadaju se nastavku programa “Zaželi”, koji bi početkom iduće godine trebao omogućiti nova zapošljavanja teže zapošljivih žena i brigu o starijim i nemoćnim osobama, što nam je u izjavi potvrdio i načelnik Zoran Baćanović.

– U najavi je da će se ovaj program nastaviti s trećom fazom , tako da možemo gledati s optimizmom u neko nadolazeće vreme Kad spojimo komponentu brige o starijim i nemoćnim osobama i zapošljavanje teže zapošljivih žena, u ovom slučaju na godinu dana, a u prethodnom ciklusu na dve godine, možemo reći da je to zaista značajan projekat koji je Evropski socijalni fond preko resornog Ministarstva rada i jedinica lokalne samouprave uspešno proveo do krajnjih korisnika i izuzetno korisno potrošen novac – zaključio je načelnik Baćanović.

D.Z.